‘Parijs steunt treinendeal Alstom en Siemens’

De Franse overheid is akkoord met plannen om treinenbouwer Alstom te laten samengaan met de spoortak van het Duitse industrieconcern Siemens. Dat meldt zakenkrant Financial Times (FT) op gezag van bronnen die betrokken zijn bij de fusiegesprekken.

Alstom is de ontwerper van de Franse hogesnelheidtrein TGV, terwijl Siemens het bedrijf is achter de Duitse evenknie ICE. De twee ondernemingen maakten vorige week bekend dat zij in onderhandeling zijn over een mogelijke samensmelting. Samen hopen zij de zware concurrentie van met name Chinese fabrikanten beter de baas te kunnen.

De Franse staat heeft geen aandelen Alstom, maar kan invloed uitoefenen dankzij het eerste kooprecht op een belang van 20 procent dat bouwbedrijf Bouygues bezit. Zo wist de overheid ook voorwaarden af te dwingen voor de verkoop van de energietak van het bedrijf, die in 2014 werd overgenomen door het Amerikaanse General Electric.

Maar volgens FT zal Parijs die koopoptie niet gebruiken om de fusieplannen van Alstom en Siemens te dwarsbomen of bij te sturen. Daarmee zou een belangrijke horde voor de deal genomen zijn. De Duitsers krijgen naar verluidt een belang van circa 50 procent in het gecombineerde bedrijf, dat goed zal zijn voor een jaaromzet van zo'n 16 miljard euro.

De Fransen hebben volgens de krant wel de garantie bedongen dat enkele belangrijke vestigingen de komende vier jaar open zullen blijven. Daarbij zou ook de historische fabriek in Belfort zijn waar al in 1879 stoomlocomotieven werden gemaakt. Daar wordt al jaren geen geld meer verdiend maar de vorige Franse regering bestelde er vorig jaar nog vijftien TGV's, die eigenlijk overbodig zijn, om sluiting te voorkomen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen