Parijs biedt 9,7 miljard voor nationalisatie energieconcern EDF

De Franse overheid wil 9,7 miljard euro uitgeven om energiemaatschappij EDF volledig te nationaliseren.

 Het concern, de grootste exploitant van kerncentrales in de Europese Unie, zit in een financieel lastige situatie en Parijs wil met de ingreep verzekerd blijven van voldoende elektriciteit.

EDF is al voor 84 procent in handen van de Franse staat. Met het bod van 12 euro per aandeel voor het resterende deel wil de regering ruim de helft meer betalen dan de stukken op de beurs waard waren op 5 juli. Dat was de laatste handelsdag voordat Frankrijk aankondigde EDF volledig in te willen lijven.

De kernenergiemaatschappij heeft een hoge schuldenlast. Ook kan het bedrijf de hogere kosten voor het opwekken van elektriciteit moeilijk doorberekenen aan consumenten, omdat Frankrijk een prijsplafond voor gas en licht invoerde om huishoudens te behoeden voor een te hoge rekening. Door het bedrijf volledig op te kopen hoopt de regering gemakkelijker noodzakelijke herstructureringen door te kunnen voeren.

EDF moest deze zomer ook een aantal reactoren ongepland stilleggen. Het water in nabijgelegen rivieren is te warm om koelwater te kunnen lozen. Normaal gesproken exporteert Frankrijk in deze tijd van het jaar elektriciteit naar andere landen, maar doordat kerncentrales minder hard draaien moet het land nu stroom importeren uit buurlanden als Duitsland, Zwitserland en Spanje.

Gerelateerde artikelen