Paniek bij schrijvers om fusiegeruchten boekuitgevers

WPG zou binnenkort beslissen over het samengaan met VBK Uitgevers.

Geruchten over een ophanden zijnde fusie tussen de uitgevers WPG en VBK Uitgevers heeft geleid tot grote onrust onder schrijvers die zijn aangesloten bij diverse uitgeverijen. Kranten in Nederland en België maken melding van een fusieplan, dat aan de commissarissen van WPG wordt voorgelegd.

Bij VBK zitten diverse uitgeverijen diep in het rood. De Volkskrant citeert algemeen directeur Geneviève Waldmann, die zegt dat er “tussen grote uitgevers altijd gesprekken gaande zijn.”

Ze ontkent dat een fusie ophanden is tussen WPG en VBK. WPG bevestigt noch ontkent dat er een deal in de maak is. De uitgever zegt de strategie voor WPG voor de lange termijn te onderzoeken.

WPG is eigendom van de Stichting Weekbladpers. Uitgevers als Bruna en De Bezige Bij horen bij deze groep. Ook het tijdschrift Vrij Nederland wordt uitgegeven door WPG. Afgelopen najaar verkocht WPG de bladenpoot WPG Media aan de Belgische uitgever Roularta Media. VBK bezit boekuitgevers als Luitilngh-Sijthoff , Ambo Anthos, Atlas en De Fontein. In 2017 werd de boekenketen Bruna ingelijfd.

Onder de schrijvers van de betrokken uitgevers circuleert een brief die hen oproept om zich aan te sluiten bij het protest tegen de fusie. De schrijvers stellen dat “niet ongevoelig zijn voor de schaalvoordelen voor beide concerns”, maar ook nadelen zien. “We vrezen de willekeur van de moloch – in een concern van die grootte zijn we een speelbal van machten waarop we geen enkele invloed kunnen uitoefenen.”

Gerelateerde artikelen