Overvaller wint Spaans bankgevecht van 11,5 miljard

Tegenstribbelende Sabadell wordt opgeslokt door grote broer BBVA.

Aandeelhouders van de Spaanse bank BBVA  hebben massaal ingestemd met de vijandige overname van de kleine rivaal Sabadell voor 11,5 miljard euro. Een motie om nieuwe aandelen uit te geven, een noodzakelijke stap voor de overname, werd vrijdag met 96 procent van de stemmen aangenomen.

De overname van Sabadell is hiermee een stukje dichterbij gekomen. De nationale en internationale toezichthouders moeten ook akkoord gaan. Het bod moet ook nog goedgekeurd worden door een meerderheid van de Sabadell-aandeelhouders.

Sabadell wees vorige maand het bod van Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, zoals BBVA voluit heet, af omdat het te laag zou zijn. BBVA wilde geen hoger bod doen. De Europese Centrale Bank (ECB) zou voorstander zijn van een overname.

Het is de tweede keer dat BBVA zijn rivaal Sabadell probeert over te nemen. Eind 2020 voerden de twee banken kortstondige onderhandelingen over een mogelijke samenvoeging. Toen konden ze het ook niet eens worden over de prijs.

Het bod van BBVA is volledig in aandelen. De bank biedt daarbij één nieuw BBVA-aandeel voor elke 4,83 Sabadell-aandelen. Het bod biedt een overnamepremie van ongeveer achttien procent ten opzichte van de slotkoers van Sabadell op woensdag.

Door de samenvoeging zou een nieuwe Spaanse grootbank ontstaan met een gezamenlijke balans van ruim één biljoen euro. De gecombineerde marktwaarde van BBVA en Sabadell zou ongeveer zeventig miljard euro bedragen. Dat is ongeveer gelijk aan de beurswaarde van Banco Santander, de grootste kredietverstrekker van Spanje.

Gerelateerde artikelen