Overnametrends in de installatiebranche

De installatiebranche staat voor uitdagingen, maar biedt ook kansen voor groei en innovatie.

De installatiebranche kent momenteel een sterke winstgevendheid, zoals blijkt uit de Top-25 financieel best presterende installatiebedrijven. Echter, ondernemers binnen deze sector staan voor diverse uitdagingen, waaronder stijgende bouwkosten, regelgevingsveranderingen, personeelstekorten en leveringsproblemen. Ondanks deze obstakels heerst er een positief sentiment. Verwachtingen wijzen op een positief rendement dit jaar, terwijl de installatiequote (het aandeel van technische installaties in de totale bouwsom) blijft stijgen.

Overnamespecialist Aeternus bracht onlangs een kennisartikel uit waar de trends en ontwikkelingen binnen de Installatiebranche worden besproken.

Verduurzaming
De druk op verduurzaming neemt toe, aangewakkerd door stijgende energieprijzen en strengere regelgeving. Dit leidt tot een groeiende vraag naar duurzame installaties zoals zonnepanelen en warmtepompen. Gebouwverduurzaming wordt steeds meer als een zakelijke noodzaak gezien. Wet- en regelgeving dwingt kantoorgebouwen om energiezuiniger te worden, wat een grote uitdaging vormt vanwege het personeelstekort. Het kabinet heeft een ambitieus klimaatpakket geïntroduceerd om deze transitie te ondersteunen, waarbij installatiebedrijven een cruciale rol spelen.

Automatisering
Automatisering wordt steeds belangrijker in de installatiebranche, vooral vanwege het personeelstekort. Prefab bouw en Smart Building Solutions bieden efficiëntiewinsten en verbeteren het bouwproces. Installateurs moeten echter ook kennis hebben van IT-systemen, wat extra uitdagingen met zich meebrengt voor sommige bedrijven.

Trends en activiteiten binnen M&A
De installatiesector werd de afgelopen jaren gekenmerkt door een groot aantal overnames. Aangejaagd door de inmenging van private equity funds en de positieve vooruitzichten in de sector, breiden bedrijven verder uit. Voor kopende partijen is de deal rationale duidelijk. Zij willen hun bedrijf óf (1) geografisch uitbreiden, (2) het dienstenaanbod uitbreiden met specialistische kennis of (3) zijn op zoek naar extra personeel waardoor ze meer werk kunnen aannemen.

Gesterkt door de positieve resultaten van de afgelopen jaren, en mogelijkerwijs een funding van een private equity partij, zijn zij actief met acquisities. Overnames leiden tot schaalgrootte en daarmee gepaarde efficiency voordelen. Deze schaalgrootte is ook noodzakelijk om de steeds competitiever wordende aanbestedingsprocedures te winnen.

Ook voor verkopende partijen is de deal rationale vaak duidelijk. Zij merken dat de markt steeds competitiever wordt en zoeken daarom aansluiting bij een grotere partij om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Vooral de kleinere partijen zijn kwetsbaar voor (key) personeelstekorten, dalende marges door de stijgende inkoopprijzen en de stijgende technische vereisten op het gebied van productkennis. In sommige gevallen speelt ook simpelweg het probleem van bedrijfsopvolging binnen de familie of tussen de bestaande aandeelhouders.

Drie actieve spelers
Verschillende bedrijven hebben meerdere overnames gedaan, waaronder de VDK Groep (onderdeel van het Britse EMK Capital), Hoppenbrouwers Techniek en Unica. Elk met hun eigen strategische doelen, zoals marktleiderschap en diversificatie van diensten.

In conclusie, de installatiebranche staat voor uitdagingen, maar biedt ook kansen voor groei en innovatie, vooral op het gebied van verduurzaming en automatisering, terwijl consolidatie via fusies en overnames de sector vormgeeft.

Gerelateerde artikelen