M&A in de automotive-sector: Dit zijn de 5 belangrijkste trends

• In de Automotivesector gaat het nu vooral om omvang. Kleine bedrijven worden steeds vaker opgeslokt door grotere partijen.
• Daarnaast is het belangrijk om een Total Mobility-concept aan te bieden voor de klant, wat weer voor overnames zorgt.
• Schadeherstel wordt steeds specialistischer.
• De rol van technologie is beperkt in de Nederlandse dealermarkt als het gaat om de verkoop van auto’s, maar speelt wel een rol in de customer journey.
• Verder is er een belangrijke uitdaging voor leasebedrijven: door de snelle innovatie van elektrische voertuigen neemt de restwaarde van leaseauto’s snel af.
• Wildcard: de plannen van Trump.
1. Omvang: het toverwoord
Als er één woord is dat speelt binnen de Nederlandse automarkt, dan is het wel omvang. De verschillende automerken hebben steeds minder interesse in zaken doen met honderden partijen. Ze willen liever met een paar partijen werken en hen verantwoordelijk stellen voor het behalen van de gewenste doelen.
Om dieper in deze sector te duiken, spreken we met Joep Wennekers. Wennekers is Manager M&A Corporate Finance bij Aeternus, waar hij nu bijna vijf jaar werkt. Hij is actief lid van het automotive-team en noemt Aeternus een hardcore M&A-boetiek. Dit doen ze met ongeveer vijftig mensen. Door die grootte kunnen ze focus aanbrengen.
Voor de automotive-sector volgen ze vooral trends en ontwikkelingen, zoals waarom overnames plaatsvinden, hoe het zit met de geopolitieke situatie, en wat het business model is.
“Wanneer je het hebt over de Nederlandse markt in de automotive-sector, dan heb je het eigenlijk over de dealerholdings, leasemaatschappijen en schadeherstelbedrijven”, aldus Wennekers. “Met Aeternus opereren wij voornamelijk bij de dealerholdings. Maar ook schadeherstel-, autolease-, en verhuurbedrijven vallen hieronder.”
“Bij de grote dealerholdings heb je het over de Van Mossels, de Hedins, dat soort bedrijven”, vervolgt hij. “De afgelopen jaren is er veel tractie geweest. Bedrijven hebben via de importeur of autofabrikant contracten. Ze krijgen een verkoopaantal toegeschoven en die moet je halen. Voor de importeur is het makkelijker om met minder partijen te werken. Vroeger had je in elk dorp een dealer, maar nu zie je meer dat er verzorgingsgebieden ontstaan. In zo’n gebied heb je dan enkele (grote) partijen die het meeste verzorgen. Kleinere dealerholdings kregen van de importeur min of meer te horen dat ze met een grotere partij moesten praten. Wanneer het dealercontract verliep, hield de business min of meer op. En daar komt veel M&A activiteit vandaan.”
2. Total Mobility als M&A-tractie
Daarnaast is Total Mobility een tweede pijler voor veel M&A-tractie. Wennekers: “Als je naar de verdienmodellen van de grote partijen kijkt, dan zie je daar een aantal onderdelen: de verkoop van nieuwe auto’s, lease, schadeherstel en onderhoud, verhuur, en verkoop van occasions. Deze verschillende takken zorgen ervoor dat zo’n partij flexibel is. Zo kan er gekozen worden om grote aantallen die aangekocht moeten worden, weg te zetten in de leasetak. Of als de verkoop van een bepaald model niet loopt, kan er voor gekozen worden die in de verhuur te brengen. Ook is het belangrijk om de schadeherstel en onderhoud naar je toe te trekken, want daar verdien je het meeste geld mee. De retail van nieuwe auto’s is eigenlijk meer de marketing en voor het binnenhalen van nieuwe klanten.”
De afgelopen jaren was er veel overname-activiteit, maar het grote graaien is nu wel voorbij voor de grote partijen. Er worden echter nog steeds veel acquisities gedaan. Wennekers zegt daarover: “Het wordt steeds meer geoptimaliseerd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar regio’s waar de aanwezigheid nog niet zo groot is, en daar worden overnames gedaan. Of er worden gerichte aankopen gedaan van een bepaald merk dat nog niet in de portefeuille zit. Zo wordt ook het verdienmodel geoptimaliseerd, en niet alleen door het verkopen van nieuwe auto’s.”
Leasen is in de markt interessant, maar ook kapitaal intensief, waardoor het voor kleinere partijen moeilijk is om hierin te concurreren. “De top tien leasemaatschappijen hebben zo’n tachtig procent van de markt in handen”, zegt Wennekers. “De markt is vrij geconsolideerd. Qua drijvers speelt dat veel minder een rol dan bij dealer-holdings, maar je hebt altijd partijen die willen verkopen, zoals een DGA. Grote dealerholdings hebben vaak ook een aparte leasetak. Zo hebben we zelf een deal begeleid bij De Waal Autogroep. Maar ook ALMN werd separaat verkocht en als een leasedeal gezien. Wel zie je dat binnen de markt overnames worden gedaan. Zo is ALD met Leaseplan gefuseerd en nu Ayvens. Je ziet nu dat Atlon wordt verkocht door Mercedes. Daar zit waarschijnlijk een andere rationale achter dan dat er veel M&A tractie is binnen lease. Doordat Europese fabrikanten nogal veel concurrentie ervaren vanuit China alsmede in die markt onderdruk staan, lijkt de rationale dat er kapitaal vrij gemaakt wordt bij een kapitaalintensief onderdeel.”
3. Uitdagingen in schadeherstel
Over China gesproken, die markt is interessant, vooral omdat er telkens meer elektrische auto’s vandaan komen. Dit is iets waar vooral Tesla concurrentie van ondervindt.
Een van de markten waar veel tractie wordt verwacht, is de schadeherstelmarkt. Volgens Wennekers is deze markt nog erg versnipperd, wat kansen oplevert voor bedrijven binnen hun portfolio.
“Je hebt in deze markt te maken met de verdere digitalisering van auto’s, en mensen werken aan een high tech computer. Dat is moeilijk voor een kleine ondernemer. Je moet namelijk specifiek personeel daarvoor vinden. En er zijn grote investeringen die je moet doen. Dit kan ervoor zorgen dat de garage wordt verkocht. Bovendien eisen fabrikanten bepaalde trainingen. Tesla is daar een mooi voorbeeld van. Je moet echt opgeleid zijn om aan die auto’s te mogen werken.”
Wat steeds belangrijker wordt, is dat een dealer een one-stop-shop wordt. Het verkopen van auto’s blijft belangrijk, maar het grote geld wordt verdiend met alles daaromheen.
Wennekers: “Je wil dat alles bij de dealer wordt gedaan. Dat is het stukje Total Mobility. Een consument moet vanuit alle aspecten bij één bedrijf terecht kunnen: van het leasen van een auto, het eenmalig huren van een aanhanger, je oude auto kunnen inruilen en natuurlijk het onderhouden van de auto.”
Voor het stukje M&A is het duidelijk dat er voor private equity geen ruimte is. Wennekers zegt hierover: “De marges zijn te klein en de markt is erg kapitaalintensief. Daardoor is het geen aantrekkelijk landschap. Autodealers hebben de laatste jaren echter veel geld verdiend. Bij overnames is het vaak een combinatie tussen eigen middelen en een deel financiering. Voor de adviseur ligt daar een belangrijke rol in de onderhandelingen. Die onderzoekt hoe de deal het beste vormgegeven kan worden.”
4. Technologie bij aankoop is onderdeel van de customer journey
Technologie speelt een beperkte grote rol in de automotive-sector als het gaat om de verkoop van auto’s. Het draait er vooral om dat de auto wordt verkocht en de consument wordt gekoppeld aan de juiste auto. Toch speelt technologie indirect een rol, vooral binnen de customer journey.
Jongere doelgroepen oriënteren zich steeds vaker via hun telefoon of computer op een nieuwe auto. Wennekers: “Voor dealerholders is het dan handig om hun website hiervoor te optimaliseren. Wanneer consumenten via hun telefoon beslissen, moet jouw website en technologie ervoor zorgen dat de klant over de streep wordt getrokken. Jouw systeem moet leveren wat de consument zoekt. Als dit goed is vormgegeven, kan het zelfs waardeverhogend zijn. Het zal niet de doorslaggevende reden zijn voor een overname, maar het speelt zeker een rol.”
5. Uitdaging voor lease auto’s
Door de komst van Chinese merken op de Nederlandse markt speelt er nog een ander element. Door de snelle veranderingen in technologie en de scherpe prijzen van Chinese auto’s, is de restwaarde van leaseauto’s veel lager. Wennekers: “Dit is een serieus probleem voor leasemaatschappijen. De daadwerkelijke waarde van de auto is veel minder dan de geschatte restwaarde, waardoor leasebedrijven blijven zitten met een wagenpark met minder waarde en er dus fors afgeschreven moet worden.”
Wildcard: de plannen van Trump
Binnen de automotive-sector zijn de plannen van president Trump nauwelijks te negeren. De Amerikaanse president zet zich actief in voor de bescherming van de Amerikaanse auto-industrie en heft verschillende tarieven op importproducten uit de Verenigde Staten. Dit geldt ook voor auto’s. Als reactie hierop heeft de Europese Unie ook tarieven ingesteld op auto’s uit de Verenigde Staten.
Jaarlijks worden er ongeveer 821.000 in Europa geproduceerde auto’s verkocht in de Verenigde Staten. Door de invoerheffingen worden deze auto’s nu een stuk duurder voor Amerikaanse consumenten, waardoor ze mogelijk op zoek gaan naar alternatieven.
Tegelijkertijd stijgen ook de prijzen van Amerikaanse auto’s door hoge importkosten van grondstoffen. Voor de productie van een Tesla, wordt ongeveer 60 procent van de materialen uit het buitenland geïmporteerd. Deze materialen worden nu duurder, waardoor de auto onder aan de streep ook duurder wordt.
In de Verenigde Staten is de verwachting dat een geïmporteerde auto zo’n 6.000 dollar duurder wordt. Een auto die geproduceerd wordt in de Verenigde Staten zelf gaat naar schatting 3.000 dollar meer kosten.
Wanneer deze auto’s uiteindelijk naar Europa worden geëxporteerd, stijgen de prijzen opnieuw. Daardoor kunnen dealers die Amerikaanse auto’s verkopen onder druk komen te staan. Autodealers die vooral auto’s uit Europa of Azië verkopen zouden hiervan kunnen profiteren en met scherpere prijzen een groter marktaandeel veroveren.
Omdat de plannen van Trump voortdurend veranderen en sommige beslissingen meer dan eens worden teruggedraaid, is het lastig om te voorspellen hoe concreet deze ontwikkelingen zullen zijn. Maar het is zeker een factor om rekening mee te houden.
Hiermee is de automotive-sector een markt van omvang, waarin Total Mobility en diverse uitdagingen binnen verschillende subsectoren, wat ook veel deals oplevert. En waarin Trump een wilde factor is.
We zetten tot slot nog vijf toonaangevende Automotive-deals op een rij.
5 toonaangevende Automotive-deals (Bron: Dealmaker.nl):
Van Mossel neemt LöhrGruppe over
Autodealerconcern Van Mossel Automotive Group neemt zijn Duitse branchegenoot LöhrGruppe over. Daarmee komt volgens het bedrijf een van de tien grootste autodealerconcerns in Duitsland in Nederlandse handen. Het gaat om 35 vestigingen in Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Daar worden auto’s verkocht van merken als Volkswagen, Audi, Porsche en Škoda. Bij het in 1892 opgerichte LöhrGruppe werken ongeveer 1700 mensen.
De Waal Autogroep aan Den Engelsen verkocht
De Waal Autogroep is verkocht aan Michel den Engelsen, waarbij Dealer Groep Pon minderheidsaandeelhouder wordt. De Waal heeft acht vestigingen als dealer van Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda en Volkswagen Bedrijfswagen, plus het autoschadebedrijf SchadeNet Rivierenland.
Dealwaarde: Onbekend
Emil Frey neemt Mercedes-Benz Dealer Bedrijven over
Emil Frey heeft Mercedes-Benz Dealer Bedrijven overgenomen. MBDB is een dochteronderneming van Mercedes-Benz A.G. Het bedrijf heeft vestigingen in onder meer Den Haag, Leiden, Naaldwijk, Maasdijk en Roelofarendsveen. Met deze overname krijgt het bedrijf een sterke positie in zuid-west Nederland.
Dealwaarde: Onbekend
ALD neemt LeasePlan over
Het is een deal die alweer even geleden heeft plaatsgevonden, maar door zijn omvang en impact nemen we hem toch even mee. Begin 2022 nam ALD het bedrijf Leaseplan over. De fusie heeft er voor gezorgd dat het bedrijf nu Ayvens heet, wat ook weer het moederbedrijf van ALD is. Door de samenvoeging is dit nu één van de grootste spelers op de Nederlandse markt.
Dealwaarde: 4,9 miljard euro
AutoBinck Group neemt SnappCar over
AutoBinck Group is een internationaal familiebedrijf dat verschillende ondernemingen heeft. Met de toevoeging van SnappCar neemt het een bedrijf over dat het voor consumenten mogelijk maakt om auto’s aan buurtgenoten te verhuren. SnappCar bestaat sinds 2011 en is in de afgelopen vier jaar verdubbeld in gebruik.
Dealwaarde: Onbekend
LEES OOK: Top-10 advocaten in de tech-dealmarkt