Hotelbranche herstelt en trekt investeerders aan: recordaantal overnames verwacht

Gunstige ontwikkelingen in de hotelbranche leiden tot een toename in overnames.

De Nederlandse hotelbranche heeft zich in 2023 krachtig hersteld na de coronacrisis, met een significante stijging in omzet en overnachtingsvolumes.

Dit blijkt uit een recente analyse van het corporate finance kantoor Aeternus.

Hotels in Nederland ontvingen in 2023 maar liefst 32,6 miljoen gasten, een stijging van acht procent ten opzichte van 2019 en elf procent meer dan in 2022. Het aantal buitenlandse gasten nam met 24,2 procent toe.

De positieve ontwikkelingen in de sector wekken toenemende interesse van private-equity (PE) partijen. Bovendien zien PE-partijen mogelijkheden tot waardecreatie door strategische herpositionering, efficiëntieverbetering, het profiteren van schaalvoordelen en vastgoedontwikkeling.

Dit leidde in 2023 en 2024 tot een recordaantal overnames in de hotelbranche. Onder andere Somerset Capital Partners, Egeria, en KSL Capital Partners investeerden fors in Nederlandse hotels, met plannen voor verdere expansie. Vorige maand kondigde een consortium van Dreef Beheer, Ramphastos Investments en Van Deursen Groep de overname aan van Hotels van Oranje. Egeria, met haar investering in Fletcher Hotels, heeft momenteel 115 hotels en is de meest actieve consolidator in Nederland.

Prijzen en multiples in de hotelbranche
De analyse van Aeternus bespreekt de factoren die van invloed zijn op de prijzen en multiples (waarderingsfactoren) bij overnames in de Nederlandse hotelbranche. Over het algemeen worden hogere multiples betaald voor grotere hotels vanwege schaalvoordelen, zoals efficiënter personeel- en facilitair management, optimalere marketingkosten en de kracht van franchiseformules.

Aan de andere kant kunnen kleinere hotels toch een hogere multiple krijgen als ze bijvoorbeeld op een toplocatie liggen, een moderne inrichting hebben, een gunstig huurcontract hebben, goed management hebben, of voordelen van het onroerend goed bieden, zoals uitbreidingsmogelijkheden of duurzaamheid.

Margeverbetering
Ondanks de stijgende kosten door inflatie en hogere energielasten, wisten hotels hun marges te verbeteren door hogere kamerprijzen en een bezettingsgraad die steeg naar zeventig procent. Deze positieve ontwikkelingen zorgen voor gunstige vooruitzichten voor de komende jaren, met verdere groei verwacht in 2025 en 2026.

Groeiende focus op duurzaamheid
Daarnaast wijst Aeternus op een groeiende focus op duurzaamheid binnen de hotelbranche. Hotels die actief inzetten op duurzame praktijken worden steeds aantrekkelijker voor investeerders, wat de waardering van deze bedrijven ten goede komt. De komende jaren zullen naar verwachting gekenmerkt worden door een verdere consolidatieslag, waarbij private-equity partijen actief op zoek blijven naar overnamekandidaten in de sector.

Lees hier meer over consolidatie in de hotelbranche.

Gerelateerde artikelen