Overnamegolf in oliesector verwacht

De lage olieprijs in combinatie met goedkoop geld, maken het aantrekkelijk voor oliereuzen om hun zwakkere broeders op te kopen.

Het is een merkwaardige ontwikkeling. Terwijl de olieprijs is gehalveerd vanaf zijn piek, kunnen oliemultinationals tegen een historisch lage rente lenen. En dat doen zij dan ook in volle glorie. De totale schuld die Europese en Amerikaanse olie- en gasbedrijven hebben opgehaald in de eerste twee maanden van 2015 is 60% hoger dan in de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat schrijft Financial Times op basis van onderzoek van Morgan Stanley.

Een zestalbedrijven, waaronder Chevron, Exxonmobil, BP en Total, leenden 31 miljard dollar in de eerste twee maanden van 2015. Ondertussen nemen de leenkosten bij kleinere en middelgrote energiebedrijven juist toe. Dat maakt hen dus een makkelijke overnameprooi. Volgens de analisten van Morgan Stanley maken de concerns zich mogelijk op voor de overname van zwakkere broeders in de oliesector, die hard worden geraakt door de sterke daling van de olieprijs.

De overname-activiteit in de sector kan volgens de bank in de tweede helft van dit jaar al toenemen.

Gerelateerde artikelen