Overnamefinanciering in crisistijd

Met de versoepeling van de intelligente lockdown trekt de M&A markt na een sterke terugval in het tweede kwartaal weer enigszins aan.

De Food & Agri (“F&A”) sector is, met uitzondering van enkele segmenten zoals onder andere (toeleveranciers aan de) foodservice, relatief goed door de eerste maanden van de crisis gekomen en er blijven onverminderd veel kansen op het gebied van M&A. 

Overnamefinancieringen bij de Nederlandse grootbanken staan echter onder druk door gebrek aan capaciteit bij ‘’risk’’ waar een groot deel van de portefeuille doorheen moet voor aanpassingen in convenanten en aflossingen. Daarnaast zijn banken terughoudender geworden in structuren en voorwaarden nu financieren plotseling een sellers market is geworden. De NOW-regeling, uitstel van belastingen en vooruitgeschoven aflossingen leiden tot uitstel van de onvermijdelijke pijn die een grote impact zal hebben op de levensvatbaarheid van ondernemingen. Vanaf het derde en vierde kwartaal van dit jaar zal deze impact meer zichtbaar worden en een eventuele tweede corona golf zal dit versterken. Ondanks het hernieuwde steunprogramma van de ECB om kredietverlening op gang te houden zullen de banken zicht willen krijgen op de omvang van de afschrijvingen.

Dit betekent niet dat de banken helemaal gesloten zijn voor overnamefinancieringen. Bestaande klanten krijgen nog steeds ruimte voor buy-and-build transacties en enkele banken kijken ook weer naar nieuwe prospects. Squarefield heeft twee grote financieringen afgesloten in deze corona crisis. Door veel tijd te besteden aan Q&A, corona impact en scenario analyses helpen wij banken om comfort te krijgen bij onze proposities. 

Het alternatief voor bankfinanciering in de vorm van private debt fondsen springt gretig in het gat dat ontstaat. In de afgelopen jaren zijn tientallen fondsen naar de Nederlandse markt gekomen, maar voorzichtigheid is hier geboden. Waar de Nederlandse grootbanken tijdelijk een afwachtende houding innemen, zullen fondsen die te maken krijgen met tegenvallende resultaten eerder een terugtrekkende beweging maken. Uitzondering hierop zijn de fondsen die inmiddels diepgeworteld in de Nederlandse markt zitten met een grote leningenportefeuille. 

Ondanks de beperkingen op het gebied van financieringen blijft de interesse in F&A bedrijven onverminderd groot en wordt M&A activiteit met name gedreven door strategische kopers. Naast de vele positieve trends in onze markt heeft de F&A sector opnieuw bewezen grotendeels resilient te zijn. De kaarten in financieringsland worden opnieuw geschud, maar op de waardering van F&A assets zal het geringe invloed hebben door de blijvende vraag naar sterke en recessiebestendige assets.  

Gijs Beukers is partnerDebt Advisory bij Squarefield

Gerelateerde artikelen