Overnamebod op Japanse retailgigant

Grootste keten van gemakswinkels ter wereld kwetsbaar door activitstische belegger.

Het Canadese bedrijf Alimentation Couche-Tard, eigenaar van de Circle K-keten, wil Seven & i Holdings overnemen. Dat is het Japanse moederbedrijf van 7-Eleven, de grootste keten van gemakswinkels ter wereld. Dat meldt de Financial Times. Volgens de zakenkrant is dit is de grootste buitenlandse overnamepoging van een Japans bedrijf ooit. Het bod komt na meer dan een jaar van onderbroken gesprekken tussen de twee retailers.

Experts verwachten dat deze zet van Couche-Tard ook andere potentiële kopers kan aantrekken, waaronder private equity-groepen die al lang interesse hebben in het Amerikaanse netwerk van 7-Eleven-winkels. 7-Eleven bezit meer dan 13.000 winkels in de VS en Canada, terwijl Couche-Tard er bijna 9.000 heeft.

Seven & i heeft de laatste tijd belangrijke veranderingen ondergaan. Onder druk van de activistische investeerder ValueAct en de bredere Japanse beweging voor bedrijfshervormingen, heeft het bedrijf zijn bestuur en houding ten opzichte van corporate governance herzien. Dit maakt het bedrijf kwetsbaar voor overnamepogingen. ValueAct heeft aangedrongen op een afsplitsing van de 7-Eleven-keten.

Couche-Tard is al langer op zoek naar wereldwijde overnames. Het bedrijf heeft in het afgelopen decennium meerdere overnames gedaan in de versnipperde gemakswinkelmarkt. In 2021 deed het een mislukte poging om de Franse supermarktketen Carrefour over te nemen voor 16,2 miljard euro.

Gerelateerde artikelen