Overname van Anglo American voor vijftig miljard is geklapt

Aandeelhouders van BHP vroegen zich af wat de deal zou opleveren.

Mijnbouwbedrijf BHP staakt de overname van concurrent Anglo American. De vraagprijs van 49 miljard dollar is BHP te gortig. BHP heeft de laatste anderhalve maand drie keer een bod uitgebracht, dat elke keer door Anglo American van tafel is geveegd.

Anglo American wilde BHP niet nog meer tijd geven voor verdere onderhandelingen. BHP wilde juist meer tijd en had Anglo opgeroepen om activa in Zuid-Afrika af te splitsen. Volgens analisten was de deal tussen de twee mijnbouwgiganten complex. Dat tussentijds de koperprijs steeg, hielp niet om tot een vergelijk te komen.

Aandeelhouders van BHP twijfelden al langer aan de eventuele deal en vroegen zich hardop af wat die zou opleveren. De mijnbouwsector is in toenemende mate in de greep van overnames. Dit omdat het opzetten en exploiteren van nieuwe mijnen kostbaar is. Dat is een proces dat gemiddeld zestien jaar duurt.

Het overnemen van concurrenten is een stuk eenvoudiger om te groeien. BHP zou nu het oog laten vallen op de mijnbouwbedrijven Antofagasta (beursgenoteerd in Londen) en het Canadese Lundin Mining.

Gerelateerde artikelen