M&A Trendonderzoek: Meer distressed deals verwacht in retail, hospitality en travel

Last modified: 20 juli 2023 15:30
M&A-professionals zien een lichte toename distressed deals in een aantal industrieën nu het economisch minder gaat en de steunmaatregelen voor de coronacrisis zijn afgebouwd.

Dit artikel is afkomstig uit het Trendonderzoek 2022 van M&A en Ansarada. Bekijk hier het hele onderzoek.

Over het antwoord zijn veel respondenten het eens: distressed M&A zal een stijging laten zien de komende twaalf maanden. Door 54 procent wordt een kleine stijging verwacht (op nummer 1), 30 procent voorspelt een groei van zelfs meer dan tien procent (op nummer 2). En 13 procent houdt rekening, binnen twee procent van het huidige dealvolume, met een status quo, in vergelijking met vorig jaar (op nummer 3). 


 
Die stijging wordt door veel top-dealmakers voorspeld. Bijvoorbeeld door Karel Knoll, Partner Corporate Finance – Debt Advisory bij Deloitte. Hij mikt op een toename, al zal die volgens de expert van Deloitte behoorlijk beperkt blijven. “Eerder twee dan tien procent”, aldus Knoll. “Wij zien weinig distressed deals. Dat komt misschien omdat we ons niet aan de onderkant van de markt begeven, maar ik heb de indruk dat het sowieso meevalt met het aantal van dit type deal. De sectoren die het zwaarste zijn getroffen – kleinere retailzaken en de leisure-industrie – zijn de coronacrisis goed doorgekomen. Met dank aan de steunmaatregelen. En de vraag is groot. Waarom dan toch die kleine daling? Omdat het ernaar uitziet dat de economische groei gaat teruglopen.”
 
Michiel Pannekoek en Bram Caudri – beiden van Houthoff – zien ook zo’n beperkte stijging voor de komende twaalf maanden. Pannekoek: “Binnen een beperkt aantal industrieën zal het toenemen. Dat is zuur voor de leisure, de horeca en het kleine MKB, maar het aantal getroffen bedrijven blijft relatief klein. De grote ondernemingen weten vermoedelijk wel herfinancieringen te vinden. Er zijn natuurlijk bedrijven die staatssteun hebben ontvangen en het nu op eigen kracht niet redden. Dat doet pijn, al zal het – denk ik – niet leiden tot serieus transactiewerk.”
 
Caudri: “Er zal een kleine stijging komen, maar niet heel significant. Onze insolvency praktijk heeft het relatief rustig gehad de laatste twee jaar. Ik denk niet dat daarin onmiddellijk verandering komt. De VC-wereld is wel een geval apart. Die is niet per se te vergelijken met 'gewone' M&A; het is een andere tak van sport. De Gorillas en de Flinks moeten stevig gaan bezuinigen. Er zijn vast andere partijen die bij eerdere investeringsrondes ook overgewaardeerd zijn, en die nu onder druk zullen komen te staan en moeten gaan bezuinigen. Of dat een enorme impact heeft, of daar heel veel distressed deals uitkomen? Ik denk eerder dat het aantal deals daar gewoon daalt, omdat de vroege start-ups of de vroege scale-ups meer moeite zullen krijgen om nieuw geld te vinden. Of in elk geval dat ze echt moeten gaan wennen aan lagere waarderingen. Het vraagt om een nieuwe mindset en daarna is dat de nieuwe realiteit.”

Concentratie in retail, hospitality en travel
Vergelijkbare voorspelling van Mohammed Almarini, Partner bij Baker McKenzie. De M&A-advocaat: “Ik hou het op een kleine stijging (tussen de 2-10%). De economische activiteit is op dit moment nog gewoon goed. Er staan heel veel vacatures open. Dat betekent dus dat bedrijven op zoek zijn naar mensen. Ze moeten ook meer geld uitgeven om mensen aan het werk te houden. Als je kijkt naar de jaarverslagen van bedrijven zie je dat de omzet groeit. Dat kan ook voor een deel te maken hebben met de consumptiegroei door de coronaperiode. Ik noem een voorbeeld: tuinmeubelen en huisdecoratie. Die markt is geëxplodeerd simpelweg omdat men meer thuis zit. Veel bedrijven hebben van dat soort ontwikkelingen geprofiteerd.’’
 
"Bedrijven hebben nog best veel geld in kas, dus schulden zijn nog niet zo'n enorm probleem. Ik denk wel dat het komt als de huidige trends zich doorzetten, maar dan eerder in 2023 dan in de komende twaalf maanden. Volgend jaar zal er wel de nodige schuldherstructurering gaan plaatsvinden. Maar voor de komende twaalf maanden denk ik eerder aan een kleine stijging”, zegt Rob Oudman, Managing Director bij Houlihan Lokey Nederland. 
 
Tom Beltman, Managing Partner Marktlink, is somberder en houdt rekening met een sterke stijging, meer dan tien procent, van distressed M&A. “Ja, dat zal toenemen, dat is gewoon een feit. Misschien, inderdaad, wel sterk. Die markt was door corona ook gewoon helemaal weg. Iedereen had zo een lifeline of een valparachute, en dat gaat nu natuurlijk wel veranderen. Doordat je die volatiliteit hebt en banken op de rem trappen. Dat is allemaal best spannend en ondanks het vaak ongelooflijk persoonlijk leed voor bepaalde markten onvermijdelijk.”


 
Zijn mening wordt gedeeld door advocaat Matthijs Ingen Housz, die in zijn praktijk vooral te maken heeft met ICT en tech in de venture capital-markt, sectoren die – zeker op de langere termijn – als doorgroeiers worden gezien. 
 
“In de macro-economische omgeving gaat het om vertrouwen, om het vermijden van risico’s”, luidt het antwoord van Paul de Hek, Managing Director M&A bij DC Advisory, op de vraag over de toekomst van distressed M&A, de komende twaalf maanden. “De rente zal nog verder stijgen, het leven wordt duurder, geopolitiek gezien is er onzekerheid”, meent De Hek. “Toch zie ik maar een beperkte stijging van het aantal distressed fusies en overnames komend jaar, afgezet tegen de afgelopen twaalf maanden in Europa. En die gevallen zullen zich voornamelijk concentreren in retail, hospitality en travel. De overheden hebben immers enorm bijgesprongen vanwege corona en de positieve gevolgen van die hulp zijn nog niet uitgewerkt.”
 
Die ‘kleine stijging’, wordt ook voorspeld door Thomas Wals, Algemeen Directeur MKB Fonds. En door M&A-advocaat en Partner bij Van Doorne, Meltem Koning. En ja, ook door Bastiaan Vaandrager, Managing Director Global Financial Advisory bij Rothschild & Co. 

Rob van Veldhuizen, Global Head of Corporate Finance bij ING complementeert ons rondje langs Nederlandse top-dealmakers. Hij voorspelt een fikse stijging van het aantal distressed fusies en overnames de komende twaalf maanden. “Er waren de afgelopen jaren ook wel heel weinig distressed deals, dus daarom verwacht ik dat er ook meer distressed deals en turnarounds gaan plaatsvinden.”, aldus Van Veldhuizen. “Meerdere factoren liggen daaraan ten grondslag. Je ziet door de oorlog in Oekraïne en de oplopende rente heel veel onzekerheid en dit heeft impact op bedrijven en de wereldwijde supply chains. Onderschat ook niet de lockdown in China. De supply chains wereldwijd blijven daar gewoon veel last van houden. Ook de 'war for talent' speelt een grote rol. Bijna alle sectoren hebben hier last van.”
 
En, zo besluit Rob van Veldhuizen: “Verder krijgen bedrijven behoorlijk last van stijgende energieprijzen en oplopende grondstofprijzen. We zien de eerste distressed M&A files al binnen komen en gezien de economische tegenwind vrees ik dat er nog diverse zullen volgen. Laten we hopen dat het uiteindelijk gaat meevallen.”
 
Conclusie: Het aantal gevallen van distressed M&A zal stijgen, de meerderheid van onze Nederlandse topdealmakers houdt rekening met een lichte groei. Maar er zijn ook zwaargewichten uit de M&A-wereld die een toename van tien procent of meer verwachten. 
 

Related articles