Overname stopt beursnotering Toshiba na 74 jaar
Het Japanse bedrijf Toshiba wordt na 74 jaar van de beurs gehaald. Het concern maakte bekend dat voldoende aandeelhouders een bod op het bedrijf van een Japans consortium steunen. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de beursnotering in Tokio te beëindigen.
Het noodlijdende Japanse concern kondigde eerder al aan dat er een overnamebod lag van rond de 14 miljard dollar (bijna 13 miljard euro), waarmee de beursnotering zou worden beëindigd.
Tachtig procent van de aandelen ingelijfd
Het consortium, onder leiding van investeerder Japan Industrial Partners, heeft inmiddels al bijna 79 procent van de aandelen van Toshiba ingelijfd. Daarmee is de weg vrij om ook de resterende aandeelhouders uit te kopen. Wanneer het aandeel Toshiba voor het laatst verhandeld kan worden is nog niet bekend.
Met de deal komt mogelijk een einde aan een zeer onrustige periode in de ruim 140-jarige geschiedenis van het bekende Japanse bedrijf. Toshiba wordt al jaren geplaagd door schandalen. Zo was er in 2015 sprake van boekhoudfraude en ging twee jaar later een dochteronderneming voor kernenergie failliet. Het bedrijf werd daardoor gedwongen zijn geheugenchipdivisie te verkopen en aandelen uit te geven die vooral door buitenlandse investeerders werden gekocht.
Buitenlandse aandeelhouders uitgesloten
Vorig jaar kwam echter aan het licht dat bestuursleden samen met de Japanse regering activistische buitenlandse aandeelhouders buitensloten. Sindsdien lagen de aandeelhouders en het bestuur van Toshiba met elkaar overhoop over de toekomst van het bedrijf. Buitenlandse investeerders hadden naar verluidt eveneens interesse in een overname van Toshiba, maar de Japanse overheid wilde belangrijke technologieën en onderdelen van Toshiba uit buitenlandse handen houden.
Zo worden de kernenergieactiviteiten van Toshiba van groot belang geacht voor de nationale veiligheid van Japan. Toshiba is ook betrokken bij de ontmanteling van de kerncentrale Fukushima Dai-Ichi, die verwoest werd door de aardbeving en tsunami van 2011. (ANP)