Grote Roemeense overname door Ahold Delhaize staat ‘on hold’

Laatst gewijzigd: 20 augustus 2024 11:14
Roemeense mededingingsautoriteit uit zorgen over overname Profi door Ahold Delhaize.

De geplande overname van de Roemeense supermarktketen Profi door het Nederlandse Ahold Delhaize stuit op bezwaren van de Roemeense mededingingsautoriteit.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd.

De autoriteit vreest dat de overname, ter waarde van 1,3 miljard euro, de concurrentie op de Roemeense markt aanzienlijk zal beperken.

Ahold Delhaize kondigde de deal van 1,3 miljard euro aan in oktober 2023. Met de koop van Profi, goed voor een jaaromzet van zo’n 2,5 miljard euro, zou het beursgenoteerde concern er 1654 winkels bijkrijgen in het land. Ahold heeft met Mega Image al een kleine 1000 winkels in Roemenië.

Als de overname doorgaat, zal Ahold Delhaize van de zesde naar de tweede plaats stijgen op de lijst van grootste supermarktgroepen in Roemenië. De gecombineerde omzet van Mega Image en Profi zou hiermee oplopen tot 4,6 miljard euro, wat een aanzienlijke marktdominantie zou betekenen.

De Roemeense concurrentiewaakhond heeft echter bedenkingen bij deze machtsconcentratie. Volgens de autoriteit zou Ahold Delhaize in bepaalde regio’s zo dominant worden dat klanten weinig tot geen alternatieven zouden hebben, en ook leveranciers zouden onder druk komen te staan.

Om de impact van de overname beter te kunnen beoordelen, heeft de autoriteit hulp ingeroepen van andere Europese mededingingsautoriteiten en wil het ook de mening horen van lokale boeren, concurrenten en consumentenverenigingen.

Ahold Delhaize heeft aangegeven in gesprek te zijn met de mededingingsautoriteit en werkt aan voorstellen om de zorgen weg te nemen. Het bedrijf blijft ervan overtuigd dat de overname uiteindelijk zal worden goedgekeurd, maar of dit nog dit jaar zal gebeuren, is onzeker.

Gerelateerde artikelen