Overname PostNL door Bpost gaat niet door

PostNL en het Belgische bpost hebben geen overeenstemming weten te bereiken over het samenvoegen van de activiteiten van beide bedrijven door overname van alle aandelen PostNL door Bpost. Dat maakte PostNL zondagavond bekend.

‘PostNL bevestigt dat het gesprekken heeft gevoerd met bpost over een mogelijke combinatie van beide bedrijven middels een vriendelijk openbaar bod door Bpost op alle aandelen PostNL. Deze gesprekken hebben uiteindelijk niet geleid tot overeenstemming over de voorwaarden van zo’n transactie.’

Vrijdag lekte uit dat bpost geïnteresseerd was in PostNL. De Belgische zakenkrant De Tijd meldde dat Bpost al op 25 maart een eerste bod heeft uitgebracht op alle aandelen van PostNL. Het aandeel was toen ongeveer 3,62 euro waard. Het eerste bod werd afgewezen en ook een tweede bod kon PostNL niet bekoren. Een derde bod zou nog worden bestudeerd, aldus de krant op vrijdag.

Het zou op papier gaan om een fusie van gelijken, maar in de praktijk zouden de Belgen het volgens De Tijd voor het zeggen krijgen. De beurswaarde van Bpost is met 4,8 miljard euro bijna het drievoudige van de 1,7 miljard euro van PostNL.

Een woordvoerder van PostNL zei zondagavond evenwel dat er van een overnamebod geen sprake is geweest.

Volgens De Tijd komt het afblazen van de deal als complete verrassing. ‘Eerder op zondag leek de overname van het Nederlandse postbedrijf door bpost nog in kannen en kruiken. De mededeling met de goedkeuring van de Belgische regering werd elk moment verwacht. In de weken daarna zou er een definitief akkoord moeten komen tussen de twee postbedrijven.’ De deal is op het laatste moment getorpedeerd door de raad van bestuur van PostNL, schrijft de zakenkrant.

Vakbond FNV Publiek Belang is blij dat er voor het personeel duidelijkheid is. ‘Het is goed dat beide bedrijven duidelijkheid hebben gegeven’, aldus Ger Deleij van FNV Publiek Belang. ‘Dat voorkomt veel onnodige onrust onder de medewerkers van PostNL.’

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen