Overname Nowi onzeker door wet Vifo

Overname door Nederlands-Chinees bedrijf gaat misschien niet door.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) laat in een kamerbrief weten dat het ministerie gaat onderzoeken of de overname van Nowi door Nexperia tegengehouden kan worden.

Het Delftse Nowi ontwikkelt energie-efficiënte chips. De organisatie werd in november 2022 overgenomen door Nexperia, een chipfabrikant met een hoofdkantoor in Nijmegen en een moederbedrijf in China. Technologiebedrijven met Chinese banden lopen sinds de afgelopen maanden tegen steeds meer hordes aan. Overheden wereldwijd vrezen dat de Chinese overheid internationale bedrijven gebruikt om gevoelige technologie en data te winnen.

In 2022 nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan waarmee de Nederlandse overheid overnames met nationale veiligheidsrisico’s makkelijker kan controleren en blokkeren. De Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (vifo) treedt ergens in het komende jaar in werking. Vanaf dat moment kan de overheid investeerders met meer dan 10 procent van de aandelen in een Nederlands techbedrijf controleren.

De wet geldt met terugwerkende kracht vanaf september 2020. De overname van Nowi door Nexperia vond binnen de termijn plaats. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bevestigde onlangs in een kamerbrief dat het ministerie de overname gaat onderzoeken nadat de wet van kracht wordt.

 

Gerelateerde artikelen