League Tables Q1, 2023: Dit zijn de meest actieve due diligence-specialisten

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:41
Ondanks de uitdagende marktomstandigheden, gaan M&A-professionals vol vertrouwen het tweede kwartaal in.

Data: Aron Gulam 

Het aantal deals in het eerste kwartaal van 2023 lag lager dan in de eerste kwartalen van recordjaar 2021 en 2022 (zie figuur hieronder). In 2022 was het eerste kwartaal uitzonderlijk, maar de invasie van Oekraïne door Rusland, de energiecrisis die daaruit voortkwam en de oplopende inflatie zorgde voor een slow down. Desalniettemin ligt het dealniveau sindsdien nog altijd hoger dan in 2019 en 2020 en dat is nog steeds het geval.  

Twee KPMG'ers eindigen op de eerste twee posities van de League Tables voor Due Diligence (dealwaarde): Michiel van der Kleij en Wouter Moet. De derde plek is voor Cornelis Smaal van PwC. Hij vat het eerste kwartaal van 2023 als volgt samen: "Transacties worden gebruikt voor transformatie, en transformatie gaat vooraf aan veel succesvolle transacties. En dus gaat de onderstroom aan transacties onverminderd door in 2023. Hoewel de financieringsmarkt voor grotere transacties uitdagend bleek, zien we in 2023 een continuering van portfolioreviews door private equity én corporates. De investering van Waterland in Elk maakt duidelijk dat dit proces doorgaat." 

Gaat het om dealvolume eindigt Sander Holster van BDO met negen transacties op de eerste plaats. Wouter Moet komt hier binnen op de tweede plek en Joost Siemensma (Sincerius) maakt de top 3 af. “Het eerste kwartaal liet een iets voorzichtiger begin zien dan vorig jaar", aldus Sander Holster. “Toch hebben we weer een bijdrage kunnen leveren aan een mooi aantal transacties. Ook voor de komende maanden zijn we positief; de bureaus van onze klanten vullen zich weer met nieuwe IM’s (Information Memorandum, red.) en aanvragen voor VDD’s (Vendor Due Diligence, red.) nemen toe. Ofwel, we zien Q2 vol vertrouwen tegemoet!’’ 

Bij de firma's staat KPMG ook comfortabel op de eerste positie als het gaat om dealvalue. PwC en Deloitte maken de top 3 af. Gaat het om volume wisselen deze firma's van positie met Deloitte op plek 1, KPMG op 2 en PwC op 3.

“In reactie op de inflatie zijn in korte tijd de rentes verhoogd: dit beleid lijkt het gewenste effect te hebben", zegt Age Lindenbergh van Alvarez & Marsal, dat in beide lijsten op de zevende plek uitkomt. “Hierdoor gesterkt beginnen onze klanten zich al klaar te maken voor een drukke M&A markt in de tweede helft van 2023.” 
 

Gerelateerde artikelen