Overname iRobot door Amazon op lossse schroeven

De Europese Commissie is bezorgd dat de overname van stofzuigermerk slecht is voor de concurrentie.

De overname van stofzuigermerk iRobot door Amazon is volgens de Europese concurrentiewaakhond mogelijk schadelijk voor de concurrentie op de robotstofzuigermarkt. De techgigant zou waarschijnlijk meer kunnen verdienen aan de verkoop van zijn eigen iRobot-stofzuigers dan de verkoop van robotstofzuigers van concurrenten, stelt de Commissie. Dit komt deels doordat Amazon meer data kan verzamelen via eigen iRobot-stofzuigers dan via robotstofzuigers van derden. Amazon zou dan ook kunnen stoppen met het verkopen van concurrerende robotstofzuigers of ze minder zichtbaar maken door ze bijvoorbeeld lager in rankings te plaatsen. Amazon zou ook de advertentie- of verkoopkosten kunnen verhogen voor concurrenten.

Eerder zeiden Reuters-bronnen dat Amazon ‘onvoorwaardelijke toestemming’ zou krijgen. Nu blijkt dat niet zo te zijn. Amazon heeft nu de tijd om te reageren op de zorgen van de Commissie, waarna de Commissie een definitief besluit neemt. Het definitieve besluit moet volgens de huidige planning voor 14 februari bekend worden.

Amazon kondigde de overname in augustus vorig jaar aan. De webwinkelgigant heeft 1,7 miljard euro over voor de stofzuigerfabrikant. De Amerikaanse en Britse toezichthouders hebben de overname al goedgekeurd.

Gerelateerde artikelen