Overname Movares door kleinere branchegenoot

Innovus Smart Engineering neemt advies- en ingenieursbureau Movares over.

Advies- en ingenieursbureau Movares en Innovus Smart Engineering fuseren om samen een van de vijf grootste ingenieursbureaus in Nederland te vormen. De transactie komt tot stand door de overname van de aandelen van de huidige eigenaren van Movares door Innovus Holding. De Ondernemingsraad van Movares heeft een positief advies uitgebracht; de transactie is ter goedkeuring voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt.

De nieuw gevormde onderneming gaat verder onder de naam Movares Group. De nieuwe combinatie heeft ongeveer 1.150 medewerkers en een jaaromzet van ruim 170 miljoen euro. Zo’n 800 werknemers zijn afkomstig van Movares en 330 van Innovus, dat bestaat uit meerdere kleinere bureaus.

De nieuwe groep bedrijven heeft volgens een persbericht de ambitie de meest innovatieve en duurzame ingenieursdiensten met maatschappelijke impact te leveren. Hiermee wil zij vooroplopen in de keten van initiatief en planning tot realisatie en beheer. De groep biedt hoogwaardige technische oplossingen voor complexe, maatschappelijke uitdagingen. Door maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, energietransitie en veroudering van infrastructuur, doet de samenleving een sterk beroep op ingenieursdiensten. Dit gebeurt tegen een achtergrond van een toenemend tekort aan technisch geschoolde professionals. Door de krachtenbundeling in de nieuwe groep bedrijven wordt specialistische kennis op het gebied van spoor, mobiliteit, energie, infra en gebouwen gekoppeld aan expertise op het gebied van digitalisering. Hierdoor is de nieuwe groep nog beter in staat een bijdrage te leveren aan de grote projecten die in de komende jaren moeten worden gerealiseerd voor een leefbaar, bereikbaar en duurzaam Nederland.

Movares, met het hoofdkantoor in Utrecht en meerdere regiokantoren verspreid door Nederland, komt voort uit de traditie van de Nederlandse spoorwegontwerpers die sinds 1839 beeldbepalende ontwerpen hebben gerealiseerd. Movares kwam in 1995 als Holland Railconsult op eigen benen te staan en heeft zich ontwikkeld tot een advies- en ingenieursbureau met een breed portfolio. In 2020 sloot BRO, dat bedrijven en overheden ondersteunt met adviezen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, stedenbouw, landschap en economie, zich aan bij Movares, waarmee Movares een stevigere positie in de vroege planfase van projecten verkreeg.

Innovus Smart Engineering is een groep van ingenieursbureaus met een bewezen track-record in de wereld van gebouwde en ruimtelijke omgeving. De groep is in 2022 gevormd als platformbedrijf binnen het portfolio van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Convent Capital door de samenvoeging van Zonneveld Ingenieurs, Ingenieursbureau Ulehake, MUG Ingenieursbureau en softwareontwikkelaar Future Insight. Zonneveld Ingenieurs is zeer sterk in digitalisering van ingenieursdiensten, waardoor Innovus Smart Engineering in staat is klanten met grote, complexe opgaven sneller en beter te bedienen.

Gerelateerde artikelen