Krijgt Intertrust die rust om te groeien?

Open brieven, boze aandeelhouders, moddergooien, een voortrazende geruchtenmachine: na anderhalf jaar lijkt de strijd om Intertrust eindelijk een winnaar te hebben opgeleverd.

De overname van Intertrust levert vooral veel blije gezichten op. Bij de kritische aandeelhouders, die de corporate dienstverlener niet goed genoeg vonden presteren. Bij het Amerikaanse familiebedrijf Corporation Services Company, dat zich bereid toonde €1,8 miljard (20 euro per aandeel) voor de acquisitie neer te tellen. En bij de top van Intertrust, dat spreekt van een uitstekende deal voor alle partijen.

Alles lijkt erop te wijzen dat het bod van CSC – administratief en juridisch dienstverlener uit Wilmington, Delaware – het winnende is. Al is er nog de theoretische mogelijkheid dat een derde partij zich op de valreep meldt. Zo’n aspirant-koper moet dan wel met een tegenbod van meer dan €22 per aandeel op komen dagen.

Die laatste poging zou weleens van de Apex Group kunnen komen, zo wil het gerucht. Want het op Bermuda gevestigde rivaal heeft naar verluidt eerder al laten weten die €22 per aandeel voor Intertrust over te hebben. Maar omdat eerst nog een andere acquisitie moest worden afgerond, bleef een definitief bod met gegarandeerde financiering uit. 

Vooralsnog of definitief? Fabel of waarheid? Zeker is dat private-equityreus CVC vorige maand al een bod van €18 per aandeel op Intertrust deed. Waarna een ware biedingenstrijd losbarstte en de exclusieve overnamegesprekken tussen Intertrust en CVC abrupt werden afgebroken. Uit, alwéér, hardnekkige geruchten zou kunnen worden opgemaakt dat CVC aan een exit werkte en voornemens was het eveneens onder haar vallende TMF sámen met branchegenoot Intertrust – na die geplande overname – als één pakket in de etalage te zetten en zo een consolidatieslag te slaan. 

Geen lijken in de kast
Na de terugtrekking van CVC daalde de koerswaarde van Intertrust met 4 tot 5 procent, aangewakkerd door onterechte vermoedens dat het private-equityhuis was afgehaakt omdat er – bijvoorbeeld in het due diligence-proces – lijken in de kast zouden zijn aangetroffen. Alles en iedereen rondom het trustbedrijf hield dagenlang de adem in.

Geen gerucht, maar feit: de soap rond de Nederlandse corporate dienstverlener duurt al sinds de beursgang van eind 2015. Steeds bozer wordende aandeelhouders zagen de waarde van het bedrijf sinds die notering telkens maar in waarde kelderen, terwijl de beurs verder vooral veel waardestijgingen toonde.

Redenen voor die slechte cijfers, zo concluderen analisten: Intertrust moest als trustbedrijf veel geld steken in onder meer verplichte anti-witwas wetgeving en had daarnaast te maken met tal van wisselingen aan de top, met alle kosten van dien. Waardoor de geruchten over de toekomst van Intertrust maar bléven aanhouden. En als ergens geruchten rondzingen, zo wordt in M&A-kringen wel gezegd, dan is de alom bekende advocaat Arne Grimme, Partner Corporate M&A bij De Brauw Blackstone Westbroek, meestal niet ver weg…

Gecontroleerd vertrouwelijk proces
Grimme, met een glimlach: “We zijn al enige tijd bij Intertrust betrokken. Zoals ook in het persbericht van maandagochtend aangegeven, is er in het afgelopen kwartaal een gecontroleerd vertrouwelijk proces georganiseerd om een goede consolidatiekandidaat voor Intertrust te zoeken. Na de bekendmaking van de exclusiviteit in de gesprekken met CVC ontstond een biedingenstrijd tussen meerdere geïnteresseerde partijen.”

Dat betekende voor de vennootschap een heel onrustige en intensieve periode, aldus de M&A-advocaat. “Na een hectische paar weken is uiteindelijk Corporation Services Company, een groot Amerikaans familiebedrijf, uit de bus gekomen als beste kandidaat voor Intertrust”, zegt Arne Grimme. “Mijn mede-partner op dit dossier, Reinier Kleipool, de rest van ons team en ik hebben in de afgelopen maanden behoorlijk wat bloed, zweet en tranen in dit proces zitten. Nu is het een kwestie van even rustig ademhalen.”

Trots Amerikaans familiebedrijf
Corporation Services Company mag dan wat vaag en nogal ‘algemeen’ klinken, in de praktijk gaat het om een trots Amerikaans familiebedrijf, met meer dan 2800 medewerkers. Opgericht in 1899, gerund door Rodman Ward III, nazaat van oprichter Christopher Ward. Een bedrijf ook dat qua werkzaamheden uitstekend bij Intertrust past; er is amper overloop, er zijn wel veel optionele aanvullingen van beide partijen.

Wat rest is afwachten of die andere partij – al dan niet afkomstig van Bermuda – zich voor Intertrust meldt. De ongeveer 4000 medewerkers snakken ondertussen naar rust én naar het moment dat hun organisatie verlost is van die beursnotering, naar verwachting in de tweede helft van 2022. Werknemers van Intertrust hopen op duidelijkheid en denken onder de paraplu van de degelijke Amerikanen van CSC eindelijk te kunnen groeien.

Of, zoals een analist de voorgenomen deal omschrijft: “Dit bod levert een mooie premie op voor de aandeelhouders, de prijs is fair. En ja, de deur staat nog steeds op een kier. Maar commissarissen in Nederland koersen in de praktijk van alle dag vooral op dealzekerheid. Want beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht.”     
 

Deal: CSC acquires Intertrust

Published value: €1.8 billion
Date announced: 2021-12-06

Buyer: CSC
Tax Advisory: PwC (Teamleader: Eduard Schurink)
Legal Advisory: Houthoff (Teamleader: Alexander Kaarls)

Target: Intertrust
Legal Advisory: De Brauw Blackstone Westbroek (Teamleader: Arne Grimme)

Gerelateerde artikelen