‘Bedrijf achter ChatGPT verkocht voor 30 miljard’

Grote namen in de techwereld hebben OpenAI opgericht in 2015.

OpenAI, de ontwikkelaar achter kunstmatige intelligentie-bot ChatGPT, staat op het punt om voor 30 miljard dollar aan extra kapitaal aan te trekken. Het in San Francisco gevestigde bedrijf praat met investeerders, waaronder Peter Thiel's Founders Fund, over een deal. De aandelen zijn nu in handen vaninvesteerder, oprichters en medewerkers. Met de kapitaalinjectie komen er nieuwe aandeelhouders aan boord. Er zou sprake zijn dat nieuwe investeerders uitstaande aandelen overnemen.

Dit meldt de Wall Street Journal. Details over de mogelijke deal – die nog lang niet rond zou zijn – zijn nog onbekend. Voorlopig gaat het nog om geruchten in financiële media. Zowel de mogelijke investeerders als OpenAI wilden niet reageren op het nieuws. De deal zou betekenen dat de waarde van OpenAI meer dan verdubbeld. In 2021 werd het bedrijf nog gewaardeerd op 14 miljard dollar.

De gesprekken over een deal komen minder dan een maand nadat OpenAI de veelbesproken nieuwste software presenteerde. Die vormt een chatbot die met gebruikers communiceren via tekst en beeld. In vijf dagen tijd waren er al een miljoen gebruikers.

De berichten over een overname komen op een moment dat veel techbedrijven worstelen om financiers aan te trekken. In he laatste kwartaal van vorig jaar daalde de waarde van durfkapitaalacquisities tot 763 miljoen dollar. Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat deze waarde onder het miljard dook. 

OpenAI werd opgericht in 2015 door grote namen uit de techwereld, waaronder Tesla-baas Elon Musk, PayPal-medeoprichter Thiel en investeerder Sam Altman. Tot de eerste geldschieters behoorden Sequoia Capital, Tiger Global Management en Andreessen Horowitz. In 2019 investeerde Microsoft 1 miljard dollar in OpenAI als onderdeel van een overeenkomst om samen nieuwe computertechnologieën te ontwikkelen.

Musk trad in 2018 terug uit het bestuur van OpenAI om belangenverstrengeling met het eigen werk van zijn elektrische autobedrijf op het gebied van AI te voorkomen. 

Gerelateerde artikelen