Venture Capital: dat Amerikaanse feestje waar Nederland steeds vaker op de gastenlijst staat

Laatst gewijzigd: 01 augustus 2024 15:59
De venture capital wereld wordt in Nederland snel volwassener

Bij het horen van de term venture capital of VC zullen bij de meesten de gedachten gaan richting Silicon Valley. Terwijl venture capital haar oorsprong kent in Boston, te midden van topuniversiteiten zoals MIT en Harvard, is The Valley nog altijd het kloppende hart van venture capital en de plek waar de meeste startups ontspruiten en kapitaal naartoe vloeit. Tegelijkertijd is VC inmiddels een begrip dat tot ver buiten de grenzen van Silicon Valley reikt.

Met tomeloze energie op zoek naar groeikapitaal
Venture capital is inmiddels ook diepgeworteld in de zakencultuur van New York merkten wij tijdens de NY Tech Week die wij onlangs bezochten. Een congres nieuwe stijl met evenementen verspreid over de hele stad, ieder met een eigen focus op de actoren binnen de VC-wereld.

Meet 80 fellow VCs at VEECEE Community Event | September 5
Join us on September 5 for the VEECEE Community event 'Data-Driven Venture Capital' partnered with Google Cloud and exclusively designed for venture capitalists like you. Connect, gain insights, and raise a glass with over 80 fellow VCs.

Tijdens die events zagen wij hoe ondernemerschap leeft en dat – vaak jonge – ondernemers met tomeloze energie al pitchend en op zoek naar hun groeikapitaal meerdere evenementen per avond bezochten. Tijdens een door Dentons georganiseerd event deelde een partner van Intel Capital haar inzichten en de trends. Niet alleen blijkt dat de war for talent in met name technische ondernemingen springlevend is, ook artificial intelligence heeft nog steeds een enorme aantrekkingskracht voor nieuw kapitaal en ook Climate Tech is hot and happening.

Steeds beter voorbereid aan de onderhandelingstafel
Dat venture capital al lang niet meer slechts een Amerikaans feestje is, is geen nieuws. Toch is het opvallend hoe snel de venture capital wereld in Nederland volwassener is geworden de afgelopen jaren. Buitenlandse investeerders weten Nederlandse (en Europese) startups steeds beter te vinden en ook de founders zelf worden steeds professioneler. Dit vertaalt zich in grotere investeringen, maar voornamelijk in founders die beter voorbereid aan de onderhandelingstafel verschijnen. Het maken van adviseurskosten doen founders doorgaans nog steeds met frisse tegenzin, maar het belang van een goede juridische en fiscale basis wordt met de dag meer erkend.

Tijdens dat volwassenwordingsproces kijkt Nederland voornamelijk naar haar grote broer, de Verenigde Staten. Zowel terminologie – denk hierbij aan begrippen als seed of the valley of death – als financieringsdocumentatie, zoals de ‘Simple Agreement for Future Equity’ of SAFE, waait 1-op-1 over vanuit Noord-Californië en omstreken. Des te meer reden om ervoor te zorgen dat men hier in Nederland op de hoogte is (en blijft) van de ontwikkelingen in de bakermat van startups en groeikapitaal.

Exclusieve inzichten vanuit de bakermat van VC
Gezien onze samenwerking met de US, besloten wij om één van onze ervaren collega’s – een in New York èn Silicon Valley gevestigde partner – uit te nodigen in Amsterdam om samen met een select groepje founders en investeerders trends en ontwikkelingen te bespreken. Het bleek een schot in de roos. Een update over de laatste trends en verschillende vormen van financieren werd afgewisseld met vragen van founders hoe zij het beste de sprong over de pond kunnen wagen. Er lijkt een traditie te zijn geboren die wij op regelmatige wijze willen voortzetten, stay tuned!

Kuif Klein Wassink is Partner bij Dentons

Nick de Rooij is Counsel bij Dentons

Dentons is partner van de M&A Community.

Meet 80 fellow VCs at VEECEE Community Event | September 5
Join us on September 5 for the VEECEE Community event 'Data-Driven Venture Capital' partnered with Google Cloud and exclusively designed for venture capitalists like you. Connect, gain insights, and raise a glass with over 80 fellow VCs.
Gerelateerde artikelen