KPMG: ‘Opkomende markten kijken minder naar westerse landen voor fusies en overnames’

Ondernemingen in de opkomende markten, zoals India, Rusland, Brazilië en China, kijken minder vaak naar de westerse landen voor fusies en overnames. Dit blijkt uit de Cross-Border Deals Tracker, een onderzoek dat KPMG iedere zes maanden uitvoert naar de transactiestromen tussen dertien opkomende economieën en vijftien van de voornaamste ontwikkelde markten.

In de laatste zes maanden van vorig jaar hebben bedrijven in deze landen 25% meer bedrijven uit andere opkomende markten overgenomen dan in het eerste halfjaar van 2015. Vooral Chinese ondernemingen en bedrijven in Centraal- en Oost-Europa roerden zich op de opkomende markten, waarbij met name bedrijven in India en Rusland het doelwit vormden. Ook westerse bedrijven lijken hun belangstelling voor de opkomende markten enigszins verloren te hebben. Het aantal overnames door westerse ondernemingen van bedrijven in de opkomende markten daalde van 560 in de eerste zes maanden van vorig jaar naar 541 in de tweede helft van 2015. Vooral Britse en Amerikaanse bedrijven en ondernemingen in Hong Kong investeerden minder in de opkomende markten.

Comfortabel bij grote overnames

“Als we kijken naar de opkomende markten, dan kunnen we constateren dat er een geheel nieuwe periode aanbreekt”, zegt Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance. “We zien dat ondernemingen in de zich ontwikkelende markten zich steeds comfortabeler voelen bij grotere en complexere overnames. Bedrijven in China en de landen in Centraal- en Oost-Europa hebben er duidelijk steeds minder moeite mee om in de markten van hun keuze flinke investeringen te doen. Zo namen de overnames door Chinese bedrijven van ondernemingen in de opkomende markten toe van 9  tot 17 transacties. Tegelijkertijd is China ook een belangrijke oorzaak van het feit dat westerse bedrijven minder interesse hebben voor de opkomende markten. De verminderde groei in China in combinatie met de economische instabiliteit in een aantal belangrijke markten temperden de belangstelling. Gezien het feit dat China de afgelopen decennia  het belangrijkste doelwit van westerse investeerders was, is het opvallend dat het aantal investeringen in de laatste zes maanden gehalveerd is. Het totaal aantal transacties daalde van 77 in de eerste zes maanden van 2015 tot 35 In de laatste zes maanden van vorig jaar.”
 
Meer belangstelling voor India

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat niet alle opkomende markten de belangstelling van westerse investeerders verloren. India bijvoorbeeld zag het aantal transacties door westerse ondernemingen toenemen van 35 tot 54 deals. Bosker: “Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de hervormingen van de Indiase overheid die tot doel hebben om het zaken doen gemakkelijker te maken, vruchten beginnen af te werpen. Vooral de Verenigde Staten, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk waren actief in India. Bedrijven in de opkomende markten waren overigens in de laatste zes maanden van 2015 iets actiever in de ontwikkelde landen dan in het eerste halfjaar. Het aantal transacties steeg van 250 tot 255. Een signaal dat de bedrijven in deze markten nog altijd vertrouwen hebben in het rendement van de investeringen die zij in de ontwikkelde markten doen.”

• Cross-Border Deals Tracker

Related articles