‘Open-source’ duurzaamheid

Freek van Schijndel, Young M&A-bestuurslid, vertelt meer over het thema duurzaamheid.

Op 26 mei jongstleden stonden de media en de vakpers vol met groot nieuws: de rechter verplichtte Shell haar verantwoordelijkheid te nemen in de klimaatcrisis. Twee jaar daarvoor was het al raak op een vergelijkbare manier, toen Urgenda in het gelijk werd gesteld inzake haar claim dat de Nederlandse overheid veel te weinig deed om klimaatverandering te voorkomen. Hoe raken deze grote, impactvolle uitspraken de maatschappij, stakeholders en aandeelhouders? En welke bedreigingen kunnen wij verwachten voor onze sector de komende jaren?

Maar wacht – waarom zien wij dit als bedreiging? Onze sector, die gekenmerkt wordt door een grote betrokkenheid van key decision makers en een drijvende focus op waardecreatie en de lange termijn, zou dit juist als kans moeten durven zien. Door van bovenaf te beginnen kan de sector duurzaamheid namelijk de aandacht geven die het verdient. Zijn wij daarom niet juist dé aangewezen groep om proactief onze verantwoordelijkheid te nemen? Immers, bedrijven zijn by far de grootste uitstoters van CO2 en hebben vaak directe invloed op de keten waarin zij actief zijn. Heeft onze sector, net zoals de rechter oordeelde over Shell, daardoor eigenlijk ook niet te veel invloed om slechts passief te zijn?

Gelukkig zien we om ons heen dat verschillende investeerders dit stap voor stap beginnen te doen. Al enkele jaren is ESG een hot topic, worden de eerste successen geboekt en staat niet altijd meer enkel financieel gewin bovenaan. Echter, deze initiatieven staan vaak op zichzelf en verschillen in aanpak en impact. Hoe mooi zou het zijn als we deze initiatieven aan elkaar open zouden stellen, zodat learnings kunnen worden gedeeld en impact zal worden vergroot.

Deze aanpak noemen wij ‘open source sustainability’: samenwerken om de duurzaamheid van bedrijven en daarmee onze sector te vergroten. Waarom zou je immers iets voor jezelf houden, als ook anderen daarmee een positieve impact kunnen realiseren voor stakeholders en maatschappij? Zo stellen we bij Nordian Capital Partners sinds 2019 ons CO2 reductie- en compenseerprogramma open en leggen we andere investeerders uit wat we doen, én hoe zij hetzelfde kunnen doen. Door samen te werken aan duurzaamheid kunnen we namelijk echt versnellen en wordt onze sector koploper in duurzaamheid. Hoe mooi zou dat zijn?

Ben je benieuwd naar het thema duurzaamheid en hoe bijvoorbeeld Nordian Capital Partners daar mee omgaat? Tune dan in bij de eerste live uitzending van de M&A studio op vrijdag 18 juni.

Namens het Young M&A bestuur,

Freek van Schijndel is Investment Manager bij Nordian Capital Partners

Gerelateerde artikelen