Openbare verkoop vaccinbedrijf Intravacc

Openbare verkoop georganiseerd door EY.

Het kabinet gaat het vaccinbedrijf Intravacc verkopen via een openbaar verkoopproces, maakte de onderneming bekend. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) nam hier afgelopen zomer al een besluit over.

Het was de bedoeling om het bedrijf al eerder te verkopen. In het voorjaar van 2020 is het verkoopproces stilgelegd vanwege de coronapandemie. Het bedrijf is toen voor twee jaar op eigen benen komen te staan met de Staat als enige aandeelhouder. Na die periode zou opnieuw worden gekeken naar privatisering.

Intravacc produceert geen vaccins. De onderneming helpt bij de ontwikkeling van vaccins. Ook voert het onderzoek uit voor nieuwe vaccins. "Het Nederlandse beleid ten aanzien van vaccinontwikkeling, evenals bij medicijnen, is dat dit wordt overgelaten aan de vrije markt", zei Kuipers destijds.

Tijdens de coronapandemie bleken Nederland en Europa afhankelijk van een beperkt aantal landen en fabrikanten voor de productie van medische producten. Kuipers wilde dat dat ging veranderen. Maar met alleen een belang in Intravacc was de leveringszekerheid volgens de bewindsman niet geregeld.

De openbare verkoop wordt georganiseerd door Ernst & Young (EY), financieel adviseur van de overheid.

 

Gerelateerde artikelen