Ook Murdoch gelooft niet meer in fusie Fox en News Corp

Samenvoeging mediaconcerns "niet optimaal".

Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft zijn plannen voor een fusie van de door hem gecontroleerde bedrijven Fox Corp en News Corp laten varen. In een brief aan Fox noemt de 91-jarige miljardair de in oktober geopperde samenvoeging "niet optimaal".

Met de deal wilde Murdoch de twee nieuws- en mediaconcerns herenigen die in 2013 van elkaar werden gescheiden in de nasleep van een groot afluisterschandaal bij Britse tabloids. Maar een groep aandeelhouders van News Corp was fel gekant tegen de fusie omdat bepaalde bedrijfsonderdelen daar een te lage waarde bij toegedicht kregen.

De voorgenomen ingreep werd gezien als poging om de greep van Murdochs zoon Lachlan, die topman is van Fox, over de mediaconcerns te versterken. Met de fusie zouden bekende kranten als The Wall Street Journal en New York Post en uitgever HarperCollins samenkomen met het moederbedrijf van Fox News en de vele andere televisiezenders van Fox Corp.

Naast kritische beleggers was naar verluidt ook Murdochs andere zoon, James, tegen de fusie. Hij zou bestuursleden van Fox Corp en News Corp brieven hebben geschreven waarin hij vraagtekens zette bij de mogelijke voordelen van de fusie. James Murdoch stapte in 2020 uit het bestuur van News Corp vanwege een verschil van inzicht over de koers van het bedrijf en zijn kranten.
 

Gerelateerde artikelen