‘Ook ChemChin aasde op BG Group’

Het Britse gasbedrijf BG Group is inmiddels overgenomen door Shell, maar de Brits-Nederlandse olie- en gasreus was niet de enige partij met interesse. Volgens bronnen van persbureau Reuters is de top van BG vorig jaar ook benaderd door de Chinese chemiegigant ChemChina.

De Chinezen hadden ook overnameplannen en vlogen in december naar het Verenigd Koninkrijk om BG te overtuigen. Ze zouden bereid zijn geweest om een bod in contanten te doen, terwijl Shell deels in aandelen betaalde. Maar BG-voorzitter Andrew Gould zou niet onder de indruk zijn geweest. Hoeveel geld ChemChina op tafel wilde leggen is niet duidelijk.

Het Chinese staatsbedrijf is de laatste tijd veelvuldig op overnamepad. In februari bracht ChemChina nog een miljardenbod uit op de Zwitserse producent van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta. De Chinese poging om BG te bemachtigen kwam acht maanden nadat Shell zijn duurste overnamedeal ooit aankondigde. Shell telde uiteindelijk omgerekend ruim 44 miljard euro neer voor BG.

Bij ChemChina was niemand bereikbaar voor commentaar. Shell, inmiddels eigenaar van BG, en investeringsbank HSBC waar ChemChina zaken mee deed, wilden niet op het bericht reageren.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen