Online veilinghuis Catawiki haalt 150 miljoen euro op

Het Nederlandse online veilinghuis Catawiki heeft een investering van 150 miljoen euro binnengehaald.

De geldschieter is het Growth Opportunities Fund van investeerder Permira.

Het geld van de financieringsronde, waar ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Accel als aandeelhouder aan deelnam, gebruikt Catawiki om zijn gebruikersbestand te laten groeien. Daarvoor zal het onder meer investeren in technologie, marketing en het inhuren van meer experts in heel Europa. De investering zal ook voorzien in liquiditeit voor een aantal vroege investeerders en werknemers. 

Catawiki werd in 2008 in Nederland opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot de meest bezochte gecureerde marktplaats voor speciale objecten in Europa. Catawiki biedt een veilige en betrouwbare ervaring voor meer dan 10 miljoen gepassioneerde gebruikers. Elk object wordt zorgvuldig geselecteerd door een van de 240+ in-house experts die zijn gespecialiseerd in verzamelobjecten, kunst, design, sieraden, horloges, klassieke auto’s en meer. Het unieke bedrijfsmodel van Catawiki heeft geleid tot een sterke blijk van vertrouwen van zijn gebruikers; meer dan 80% van inkomsten wordt gegenereerd door terugkerende kopers en verkopers. 

Ravi Vora, CEO van Catawiki, zegt: “Het is ons doel de meest populaire bestemming ter wereld te worden voor speciale objecten, beginnend met Europa. Deze investering is de meest recente bevestiging dat we deze missie waarmaken. Het is ook een grote erkenning voor het harde werk van ons team.” 

“Ik ben verheugd om Permira te kunnen verwelkomen als nieuwe partner. Hun expertise en kennis is voor ons van onschatbare waarde bij het uitbreiden naar nieuwe markten,” voegt Vora er aan toe. 

Dipan Patel, Partner en Hoofd Consumenten bij Permira, zegt: “Catawiki heeft de ultieme pan-Europese marktplaats voor zeldzame en unieke items gecreëerd en is er zo in geslaagd om tegelijkertijd gepassioneerde enthousiastelingen te plezieren. We vinden het geweldig om Ravi en zijn team te kunnen steunen en ze te helpen bij het versnellen van hun investeringen in producten, marketing en geografische expansie.” 

Martin Gibson, partner bij Accel en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Catawiki, zei: “Catawiki’s bedrijfsmodel is uniek omdat het iedereen in staat stelt om speciale objecten te ontdekken en zo hun passie te verwezenlijken. En dat hoewel het bedrijf nu al een snelgroeiende onderneming is met gezonde winstmarges, komt het nog maar net kijken in de adresseerbare markt. We kijken er naar uit om deel te nemen aan deze ronde.” 

Catawiki in Nederland 
Nederland blijft een belangrijke markt voor Catawiki. De Gross Merchandising Value (GMV) – de totale bruto waarde van verkochte objecten – van Nederlandse kopers in 2020 zal naar verwachting toenemen met 30+% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De populairste categorieën onder Nederlandse kopers in 2020 zijn sieraden & horloges, interieur & decoratie en kunst, terwijl de categorie sport & evenementen meest trending is – deze is in 2020 gegroeid met meer dan 75% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Arma Partners was exclusief financieel adviseur voor Catawiki in verband met deze transactie en JP Morgan trad op als exclusief financieel adviseur voor Permira.

Gerelateerde artikelen