Effectievere RvC’s voor scale-ups

Onderzoek naar de effectiviteit van Raden van Commissarissen bij scale-ups.

Bij het aantrekken van Serie A-financiering stellen de meeste ondernemingen een Raad van Commissarissen (RvC) in. In de meeste gevallen doen ze dit omdat het in de termsheet door de VC-investeerders wordt geëist. Voor investeringsdirecteuren is het immers van cruciaal belang om een positieve invloed te hebben op de schaalvergroting van de onderneming en zo een hoog financieel rendement te waarborgen.

In de praktijk is de impact van RvC’s bij scale-ups wisselend. Voor veel CEO’s van scale-ups is de raad van commissaris slechts een extra stakeholder die gemanaged moet worden. Tegelijkertijd hebben veel raden moeite om waarde toe te voegen. Er is vaak geen afstemming over doelstellingen en strategie; de kwaliteit en expertise van de raad kan sterk variëren; er gebeurt zoveel dat de raad altijd achter de feiten aanloopt; de raad vindt het vaak moeilijk om de CEO te coachen; en de ervaring is vaak een opeenvolging van crisis naar crisis.

Wanneer de cash runway bijna ten einde loopt zonder zicht op nieuwe financiering, wordt de situatie verder gecompliceerd door een gefragmenteerde cap table: Geen enkele investeringsdirecteur heeft een significant aandeel, dus beslissingen – ook die van cruciaal belang – kunnen alleen met consensus worden genomen.

ScaleUpNation heeft diepgaand onderzoek gedaan bij honderden ondernemingen in de scale-up fase, specifiek gericht op wat bedrijven doet opschalen en waarom zo weinig dit succesvol doen. Een duidelijke bevinding: Het hebben van een raad van commissaris is niet genoeg; het moet een effectieve raad zijn. Deze tonen de volgende kenmerken:

• Afstemming op het doel. Volledige overeenstemming over het belang van opschalen, de strategie en de tijdlijn om de specifieke scale-up doelen te bereiken. En daarnaast volledige afstemming op de persoonlijke ontwikkelingsdoelen van de CEO/MT en hoe de raad hen in dit traject zal ondersteunen en coachen.

• Voor de taak bemand. Dit begint met het begrijpen van de praktijken die opschaling onderscheiden van stagnatie. Daarnaast gaat het over kennis hebben van de industrie en toegang hebben tot relevante klanten en partners. Net zo belangrijk is het creëren van effectieve dynamiek binnen de raad. Dat wil zeggen, het stellen van krachtige vragen, niet te snel conclusies trekken, een reflectieve stijl hanteren en vasthouden aan een duidelijk besluitvormingsproces.

Dit maakt RvC’s bij scale-ups effectief
Tijdens de Webinar ‘Effective boards’ geeft ScaleUpNation inzicht in wat het betekent om een effectief raadslid te zijn, en welke succesfactoren bij scale-ups het verschil maken. Meld je hier aan…

Ook is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren, met aandachtig luisteren, waardering voor verschillende standpunten, constructieve debatten, het handhaven van vertrouwelijkheid en de bescherming van iedereen die betrokken is. Dit bouwt het vertrouwen op dat nodig is voor persoonlijke coaching. Tot slot is onafhankelijkheid en een gebrek aan eigenbelang cruciaal – om te voorkomen dat je alleen als aandeelhoudersvertegenwoordiger handelt.

• Structurele activatie. Dit betekent het opleiden van de CEO in effectief upward management, waaronder over communicatie, transparantie en eerlijkheid, beter anticiperen en eerder om hulp vragen. Dit resulteert in een veel betere voorbereiding op bestuursvergaderingen en een veel constructievere interactie.

Deze vaardigheden en praktijken zijn duidelijk, maar moeilijk te beheersen. Ze vereisen niet alleen beheersing op individueel niveau, maar ook als team. Uiteindelijk is een raad meer dan de som der delen. De chemie is minstens zo belangrijk als de individuele competenties.

Vaardigheden worden niet aangeleerd door een “eenvoudige stappen” handleiding te lezen. In plaats daarvan worden ze ontwikkeld door ervaringen met elkaar uit te wisselen, te experimenteren met verschillende gedragingen in veilige omgevingen, tijd te nemen om te reflecteren en te leren van ontvangen feedback. Meer te lezen hierover in het volgende artikel.

Cheers,
ScaleUpNation

Als je meer wilt leren over wat nodig is om een coachend bestuurslid te zijn, neem dan deel aan het webinar op 29 oktober. Je kunt je hier aanmelden.

Gerelateerde artikelen