Onderzoek ACM naar overname Corendon door Sunweb

Er is meer onderzoek nodig voor de beoogde overname van reisorganisatie Corendon door branchegenoot Sunweb.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil meer weten over de gevolgen voor de concurrentie. Daarom gaat de deal voorlopig nog niet door. Corendon-topman Steven van der Heijden rekent op zeker drie tot vijf maanden uitstel.

De ACM wijst erop dat Sunweb en Corendon beide grote aanbieders van pakketreizen voor zonvakanties naar onder andere bestemmingen rondom de Middellandse Zee zijn. Na de overname blijven er in Nederland weinig andere aanbieders van pakketreizen over. Naast concurrent TUI gaat het om een aantal kleinere aanbieders.

Als er minder concurrenten in de markt actief zijn, kan dit mogelijk leiden tot duurdere of minder goede pakketreizen voor vakantiegangers. Ook wordt de combinatie Sunweb/Corendon mogelijk dusdanig groot dat andere aanbieders moeilijker vliegtuigstoelen kunnen boeken voor hun pakketreizen. Daarom is volgens de toezichthouder meer onderzoek nodig.

In de ogen van Van der Heijden hanteerde de ACM tot nu toe een te nauwe definitie van de markt waarin de bedrijven actief zijn. "Voor het bepalen van ons marktaandeel werd nu alleen gekeken naar andere aanbieders van pakketreizen. Maar wij hebben te maken met veel meer concurrentie", benadrukt de Corendon-topman. "Mensen kunnen ook zelf een los vliegticket boeken en een hotel. En wat ook speelt is dat als we de prijzen voor een bepaalde bestemming erg zouden opschroeven, mensen gewoon kiezen voor een andere bestemming." Het uitstel schopt de plannen van Corendon gelukkig niet in de war, aldus Van der Heijden. Volgens hem is het bedrijf momenteel nog erg druk bezig met de coronacrisis.

Overnemende partij Sunweb wijst er in een eigen reactie op dat ook de mededingingsautoriteit in België onderzoek doet naar de overname in dat land. Daarmee vond onlangs nog een positief gesprek plaats, zegt het bedrijf. Sunweb verwacht dat de ACM in Nederland het onderzoek naar de de vorig jaar juni aangekondigde overname zo snel mogelijk zal afronden. De coronacrisis heeft volgens het bedrijf voor een "ongekende situatie" gezorgd in de reisbranche.

Gerelateerde artikelen