Ondernemers positief over economie

Met name winkelbedrijven, de zakelijke dienstverlening en IT-ondernemingen, meldt ABN AMRO in een kwartaalrapport over bedrijfssectoren.

Ondernemers zijn volgens de onderzoekers volgend jaar wel minder bereid om te investeren. Maar dat geldt niet voor bedrijven in de tech- en telecomsector. Ook zogeheten food-bedrijven lijken meer bereid om de portemonnee te trekken en dan vooral voor het verbeteren van de efficiëntie.
Sectoren die hun hand het meest op de knip zullen houden, zijn vooral afhankelijk van de export, aldus de bank. Onder meer ondernemers in de agrisector, industrie en in de transport en logistiek verwachten per saldo hun uitgaven te verlagen.

Meer bedrijven failliet

ABN Amro benadrukt verder dat ondanks de “florissante” economische tijden er meer bedrijven failliet gaan. Als voorbeeld noemt de bank de bouwsector, waar oplopende kosten voor personeel en materiaal er voor zorgen dat meerdere bouwondernemers niet meer met winsten kunnen bouwen.
In andere sectoren, waaronder tech en retail, kunnen “achterblijvers” het hoge innovatietempo niet meer bijbenen. Voor bedrijven actief in de agrisector zorgen onder meer strengere milieuregels voor extra druk op de toch al dunne marges, met mogelijk meer faillissementen tot gevolg.
  

Gerelateerde artikelen