Ondernemers en investeerders bij elkaar op benefietavond Oekraïne

Entrepreneurs in actie voor de nieuwe stichting NL4UA en Human Rights Watch.

De oorlog in Oekraïne houdt iedereen bezig en veel mensen willen graag iets doen. Tijdens een Benefietavond in Capital C (hoofdkantoor Sijthoff Media, uitgever van M&A), kregen de ruim 200 bezoekers – waaronder veel succesvolle ondernemers en investors – de kans om bij te dragen. De totale opbrengst van 752.000 euro komt ten goede aan de nieuwe stichting NL4UA (Netherlands for Ukraine) en Human Rights Watch. 

De stichting NL4UA matcht vluchtelingen aan Nederlandse gastgezinnen. Het opgehaalde geld is o.a. bedoeld voor huishoudgeld, medische hulp en kleding. De bijeenkomst werd mede-georganiseerd door Willem Sijthoff, die zijn eventlocatie The Highlight in Capital C ter beschikking stelde en zijn uitgebreide netwerk mobiliseerde. “Er is veel geld nodig", stelde Sijthoff, “niet alleen voor hulp ter plaatse, maar ook hier in Nederland om vluchtelingen een fatsoenlijk leven te bieden. De stichting NL4UA zorgt hiervoor.” 

De organisatie had naast de uitstekende catering met Oekraïense specialiteiten, gezorgd voor een indrukwekkende line-up met sprekers die de bezoekers meenamen naar de verschrikkelijke situatie in Oekraïne en die hen vertelde hoe zij kunnen helpen. De opening werd verzorgd door Victoria Koblenko. Sinds de oorlog begon is zij woordvoerder voor de Oekraïners in Nederland. Ze ervaart daarbij veel hulp van fondsen en ondernemers. Constantijn Van Oranje-Nassau – de ‘startup prins’ – sprak over de wreedheden die plaatsvinden en de vernietiging van levens, bedrijven en erfgoed. “We kunnen iets doen, namelijk geven wat we kunnen: geld, tijd, woonruimte, vriendschap, netwerk en gastvrijheid.” 

Kseniya Negrutsa-Godska van NL4UA en haar man Bas Godska (Acrobator Ventures) vertelde waar nu vooral behoefte aan is. Er zijn al miljoenen Oekraïners op de vlucht. In eerste instantie gaan ze naar Polen en daarna stromen sommigen door naar andere Europese landen. Maar het systeem is hier nog niet klaar voor, waardoor vooral het menselijke aspect van de vluchtelingenhulp achterblijft. Hier is nog een grote kloof te dichten.  

Katrien van der Linde sprak namens Human Rights Watch: “Wat een maand geleden nog ondenkbaar was is werkelijkheid geworden. Een oorlog in Europa met miljoenen vluchtelingen tot gevolg, burgers die worden aangevallen en het Kremlin dat iedere stem vervolgt die het niet met ze eens is. Human Rights Watch werkt met activisten en journalisten ter plaatse om door alle disinformatie heen te snijden en overtredingen van oorlogswetten in Rusland en Oekraïne te documenteren. Het beschermen van mensenrechten moet aan de basis staan van hoe de wereld reageert op deze vernietigende oorlog.” 

De meer ongemakkelijke aspecten van de oorlog werden benoemd door journalist Hubert Smeets. Zo moeten we niet naïef zijn in dat dit alleen Poetins oorlog is. Vele Russen steunen hem. Ook moeten we niet vergeten dat Oekraïne nog geen perfect toonbeeld van een democratie is. Er is corruptie en er zijn veel misstanden. Maar het land, dat op weg is een democratie te worden, heeft recht op soevereiniteit. “En laten we ook niet vergeten dat het land in de jaren 90’ uit eigen beweging afstand heeft genomen van de atoomwapens die het had geërfd van de Sovjet-Unie.” 

Nog een ongemakkelijke waarheid: Deze oorlog is acht jaar geleden al begonnen en wij hebben het gefaciliteerd met onze advocaten, accountants en bedrijven. De Big Four accountantskantoren en advocatenkantoren als Houthoff zijn inmiddels uit Rusland vertrokken. “Dit is een bepalend moment voor de toekomst van Europa", besloot Smeets. “Imperialisme versus democratie. Als Oekraïne de oorlog verliest, verliezen jullie ook je geld!” 

Maar over de kansen van Poetin op de lange termijn was Joris Voorhoeve, voormalig minister van defensie, duidelijk: “het is hopeloos.” Het is volgens de oud-minister onmogelijk om met 135.000 slecht gemotiveerde soldaten 40 miljoen mensen te overheersen die democratie willen. “Poetin wordt met de dag gekker en hij herkent de realiteit niet meer. Hij regeert over een keizerrijk van leugens. Het is een hopeloze oorlog die hoe dan ook gaat eindigen. De enige vraag is hoeveel mensen Poetin met zich mee in het graf gaat nemen.” 

Het laatste woord was aan Karel Burger Dirven, Honorary Consul of Ukraine. Zijn boodschap aan de aanwezige ondernemers was helder: “doe nu geen zaken met Rusland, hoe moeilijk dat ook is. Dit is helemaal zwart-wit, er zijn geen 50 shades of grey. We moeten de economische strop zo strak mogelijk aandraaien.” 

De tweede boodschap was meer gericht op de aanwezige investeerders: “De oorlog gaat eindigen en het land moet opnieuw opgebouwd worden. Daar is veel kapitaal voor nodig, dus: investeer in Oekraïne!” 

Voor meer informatie over hoe u kunt bijdragen, ga naar: 
NL4UA.ORG 
Human Rights Watch 

Gerelateerde artikelen