Ondanks akkoord is overname Accell onzeker
KKR/Teslin zijn bereid 58,00 euro per aandeel Accell neer te tellen, wat neerkomt op 1,56 miljard voor alle uitstaande aandelen. Alleen moet hiervoor minimaal 80 procent van de aandelen worden aangemeld, en het is onzeker of dat gaat lukken. Bij de aandeelhoudersvergadering was dan wel een kleine meerderheid voor het bod, maar die is wellicht niet representatief voor de overige aandeelhouders. In totaal staan er 26 miljoen aandelen uit; de aanwezige aandeelhouders vertegenwoordigden 16 miljoen en daarvan stemde 10 miljoen – iets meer dan 60 procent – voor het voorstel, 5 miljoen stemde tegen en ongeveer 1 miljoen onthield zich van stemming.
Die 80 procent is van belang. Dan kan, mocht het nodig zijn, een driehoeksfusie worden uitgevoerd. De minderheidsaandeelhouders die tegen de overname zijn kunnen dan aandelen krijgen in een groepsvennootschap van de overnemende partij, zodat ze verplaatst worden naar een andere vennootschap. De aandeelhouders die wel op het bod zijn ingegaan krijgen dan de 58 euro op hun rekening kregen gestort. De minderheidsaandeelhouders die niet akkoord zijn gegaan met het bod blijven dan achter met bijna niet-verhandelbare aandelen..
Kritiek
Kleine aandeelhouders, zoals het Franse Moneta (7 procent) en ASR (6 procent), vrezen door deze constructie buiten spel te worden gezet door KKR. Moneta wil zeker 70 euro per aandeel hebben.
De voorgenomen overname is door huidig Accell-aandeelhouder Teslin (12 procent) geïnitieerd. De investeringsmaatschappij wil – net als bijvoorbeeld bij ICT Group en Altice – een delisting. In de ogen van Teslin moet het bedrijf veel investeren in productinnovatie, in het merkenbeleid en in digitalisering – zoveel dat het jaren kan duren voordat het bedrijf weer dividend kan uitkeren en hier goed de ondersteuning van een sterke partner, zoals KKR en Teslin in het geval van Accell, bij kan gebruiken. Het bestuur van Accell ondersteunt dit. In een persbericht schrijft het: "Het is beter om een aandeelhouder te hebben die wil investeren voor de lange termijn." De beurs is ‘meer gericht op de resultaten die op korte termijn worden behaald’.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft zich steeds zeer kritisch op het bod van KKR en Teslin uitgelaten. "Wij vinden dat Accell veel te snel en gemakkelijk akkoord is gegaan met het bod van 58 euro", zegt Geert Koster, hoofd juridische zaken van de VEB. Aandeelhouders kunnen tot 3 juni hun aandelen aanbieden, maar hij Koster acht het onzeker dat de 80 procentsdrempel dan zal worden gehaald, tenzij KKR en Teslin met een hogere prijs komen.