Oil & Vinegar deels in handen van Franse collega

Oliviers & Co neemt een minderheidsbelang in het azijnbedrijf.

De Nederlandse winkelketen Oil & Vinegar krijgt een Franse branchegenoot als mede-eigenaar. Oliviers & Co uit Frankrijk koopt een minderheidsbelang en gaat ook samenwerken met de in olijfolie en azijnen gespecialiseerde zaken.

Het is de bedoeling dat de twee bedrijven, die allebei luxere mediterrane voedingsproducten verkopen, nog wel via hun eigen aparte formules blijven werken. "Maar aan de achterkant zijn er zeker voordelen te halen uit samenwerking", zegt topman Sjaak Mark van Oil & Vinegar. “Dat kan bijvoorbeeld bij de inkoopactiviteiten of bij innovatie. Maar bijvoorbeeld ook via gezamenlijke logistiek in de Verenigde Staten, waar we allebei zitten.”

Afgezien van de VS zitten de twee bedrijven niet "in elkaars vaarwater", zegt Mark. De naam van het in 1999 opgerichte Oil & Vinegar prijkt op negentig winkels in onder andere Nederland, Duitsland en België. De meeste winkels zijn in handen van zelfstandige franchisenemers. 

Oil & Vinegar zelf heeft 29 eigen winkels en in totaal zo'n 250 medewerkers. Oliviers & Co heeft 51 winkels en is vooral in Frankrijk en Scandinavië actief.

Hoe groot het belang is dat Oliviers & Co in zijn Nederlandse concurrent heeft, willen de bedrijven niet bekendmaken. Het is ook niet bekend welk bedrag met de deal is gemoeid. Het gaat om aandelen die eerder in handen waren van een investeringsmaatschappij die uit niet-beursgenoteerde bedrijven wilde stappen. "Bij de zoektocht naar een koper ging toen de voorkeur uit naar een strategische partner", zegt topman Mark.

 

Gerelateerde artikelen