OCI gaat fuseren met CF Industries

Het in Amsterdam genoteerde Egyptische kunstmestbedrijf OCI gaat fuseren met zijn Amerikaanse branchegenoot CF Industries in een deal met een waarde van 8 miljard dollar (7,3 miljard euro). Dat maakten beide bedrijven donderdag bekend.
Het transactiebedrag is inclusief een schuld van 2 miljard dollar. Persbureau Bloomberg meldde eerder al op basis van bronnen dat de bedrijven dicht bij een overeenkomst waren. Het nieuwe concern zal een dochteronderneming worden van een nieuwe houdstermaatschappij, die in Groot-Brittannië gehuisvest wordt. De activiteiten van OCI in Egypte en Algerije en BioMCN in Nederland vallen buiten de transactie.
Het nieuwe CF krijgt een notering aan de New York Stock Exchange. De resterende activiteiten blijven genoteerd in Amsterdam.
Na afronding van de transactie bezitten de aandeelhouders van OCI 27,7 procent en die van CF 72,3 procent van het gecombineerde bedrijf. De onderneming krijgt de naam CF en zal geleid worden door het huidige management van CF. De deal moet in 2016 worden afgerond.
De aandeelhouders van beide bedrijven moeten nog instemmen met de transactie, net als de relevante autoriteiten. De familie van topman Nassef Sawiris van OCI heeft haar aandelen wel al aangemeld en zal ongeveer 15 procent bezitten van de nieuwe onderneming.
Volgens CF en OCI ontstaat door de samenvoeging ’s grootste beursgenoteerde stikstofproducent, met productiefaciliteiten in Europa en Noord-Amerika. De capaciteit moet medio 2016 uitkomen op 12 miljoen ton. OCI heeft een fabriek in Geleen. CF verwacht dat de combinatie zal leiden tot een jaarlijks synergievoordeel van 500 miljoen dollar na belastingen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde donderdag de handel in OCI stil vanwege de overnamegeruchten. Het aandeel heeft een notering in de AEX-index. Na een persverklaring waarin de fusie wereldkundig werd gemaakt ging de handel weer van start; OCI noteerde tussentijds 2,8 procent hoger.
 
(ANP)
 
Gerelateerde artikelen