NXP verkoopt onderdeel aan Chinezen

Chipproducent NXP doet zijn divisie die diodes, transistors en andere elementaire onderdelen maakt voor de auto-industrie, industriƫle apparatuur en consumentenelektronica over aan Chinese investeerders. Beijing Jianguang Asset Management en Wise Road Capital betalen 2,8 miljard dollar (2,4 miljard euro) voor de tak, zo maakte het Eindhovense bedrijf dinsdag bekend.

De divisie van NXP was afgelopen jaar goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar. NXP zal het geld dat met de verkoop van het onderdeel Standard Product Business binnenkomt herinvesteren in de productie en ontwikkeling van meer gecompliceerde halfgeleiders.

Het onderdeel zal in Chinese handen verder gaan onder de naam Nexperia. Ook de 11.000 werknemers bij de divisie gaan over in Chinese handen.

In China wordt naarstig gezocht naar halfgeleidermogelijkheden om de binnenlandse industrie te versterken. Die moeten het land minder afhankelijk maken van de import van buitenlandse technologie. In de afgelopen periode was China hier bijna net zo veel geld aan kwijt als aan de inkoop van olie. Vooral halfgeleidertechnologie is volgens de Chinese beleidsmakers van vitaal belang voor de nationale veiligheid.

(ANP)

Gerelateerde artikelen