NXP Semiconductors en Freescale fuseren in deal van 40 miljard

De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors gaat fuseren met zijn rivaal Freescale Semiconductor in een deal die het nieuwe bedrijf 40 miljard dollar waard maakt.

De twee ondernemingen hebben een gezamenlijke omzet van meer dan 10 miljard dollar. NXP, de voormalige chipdivisie van Philips die op dit moment zelfstandig is genoteerd aan de Nasdaq, draaide vorig jaar een omzet van 5,7 miljard dollar en Freescale Semiconductor had een opbrengst van 6,4 miljard. De deal werd door NXP bekendgemaakt in een persbericht op zijn website. De huidige CEO van NXP, Richard Clemmer, wordt ook de CEO en president het samengesmolten bedrijf. 

Aandeelhouders van Freescale Semiconductor krijgen 6,25 dollar per aandeel in contanten en 0,3521 aandeel NXP per aandeel Freescale Semiconductor. Inclusief de schuld van Freescale Semiconductor hangt er een prijskaartje van 16,7 miljard dollar aan de onderneming. Investeringsmaatschappijen Carlyle, TPG, Blackstone en Permira hebben een belang van zo’n 64 procent in de voormalige chipdivisie van Motorola. Na de overname hebben de huidige aandeelhouders van Freescale Semiconductor een belang van circa 32 procent in de combinatie.

Credit Suisse trad op als de financieel adviseur van NXP, naast de juridische adviseurs Simpson Thacher & Bartlett en De Brauw Blackstone Westbroek. Credit Suisse doet ook de financiering van de transactie. Aan de andere kant werd Freescale begeleid door zakenbank Morgan Stanley en door het juridische kantoor Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Ook werd Freescale Semiconductor bijgestaan door Alexander Kaarls en Peter Werdmuller van Houthoff Buruma. 

De raad van bestuur van beide bedrijven zijn akkoord gegaan met de fusie. De deal wacht nu op goedkeuring van de toezichthouders en aandeelhouders. De verwachting is dat de fusie in de tweede helft van het jaar wordt afgerond. 

Gerelateerde artikelen