NXP rondt overname Freescale af

De Nederlandse chipproducent NXP heeft de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale maandag afgerond. De voormalige chips-divisie van Philips kondigde begin maart aan de kleinere rivaal over te nemen voor een bedrag van 12 miljard dollar.

Eerder stemden de aandeelhouders al voor de overname, en nu zijn dus ook de Amerikaanse en Chinese mededingingsautoriteiten akkoord. Het samengevoegde NXP en Freescale krijgt een jaarlijkse omzet van zo’n 10 miljard dollar terwijl de bedrijfswaarde meer dan 40 miljard dollar is.

Tegelijkertijd maakte NXP bekend dat het onderdeel RF Power dat signaalversterkers maakt definitief wordt overgedaan aan de Chinese investeerder Jianguang. De verkoop van RF Power was door de Europese Commissie, maar ook door toezichthouders in de VS en China verplicht, omdat zonder die stap de overname van Freescale tot hogere prijzen en minder concurrentie in dat marktsegment zou kunnen leiden.

Directeur Guido Dierick van NXP Nederland stelde in een toelichting dat NXP het onderdeel RF Power al in de etalage had gezet, voordat de bezwaren kwamen. Hij wees daarbij op het marktaandeel van 80 procent op het gebied van de signaalversterkers dat in handen zou zijn gekomen van het bedrijf.

Voor Dierick betekent de definitieve afronding van de transactie eigenlijk het startsein voor de overname. In de komende maanden moeten de activiteiten van Freescale worden ingepast. NXP rekent voor 2016 op 200 miljoen dollar aan synergievoordelen. Dit moet uiteindelijk op jaarbasis 500 miljoen dollar zijn. ´Tot vandaag waren we concurrenten en hebben we nog de deksels van elkaars pannen gelicht´, aldus Dierick.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen