NVP benoemt politica Annemarie Jorritsma tot voorzitter

Annemarie Jorritsma wordt per 1 september de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP). De VVD-politica volgt Philip Houben op die vanaf 2010 voorzitter was. "Sommige politici en media zetten participatiemaatschappijen onterecht weg als instellingen die bedrijven opkopen en opknippen en/of kaalplukken. Het tegenovergestelde is dus waar," aldus Jorritsma.
Jorritsma heeft een lange staat van dienst in de politiek. Anderhalve week geleden nam Jorritsma afscheid als burgemeester van Almere, een functie die zij sinds 2003 bekleedde. Daarnaast was de VVD’er onder Kabinet Kok acht jaar lang minister, waarvan vier jaar bij Verkeer en Waterstaat en vier jaar bij Economische Zaken. Op dit moment is Jorritsma lid van de Eerste Kamer.
De VVD-politica wordt voorzitter van de NVP in een tijd waarin private equity onder vuur ligt van de PvdA. Vorige week nog gaf NVP in een verklaring aan dat het niet blij was met de toon van PvdA’er Henk Nijboer die een initiatiefnota indiende met twaalf voorstellen die paal en perk moeten stellen aan het schadelijke gedrag van de ‘sprinkhanen’, zoals Nijboer sommige private equity investeerders noemt.
 
Private equity onterecht zwart gemaakt
Jorritsma gaat in het persbericht over haar benoeming in op de recente ontwikklingen. "Ik kijk ernaar uit deze functie te vervullen, zeker in deze voor de sector bewogen tijden," laat Jorritsma weten op de website. "Participatiemaatschappijen, ook bekend als private equity en venture capital, investeren vele miljoenen in niet-beursgenoteerde bedrijven, creëren groei, stimuleren innovatie, voegen waarde toe en verkopen ze weer na gemiddeld 5 tot 7 jaar. Doordat het rendement voor een belangrijk deel naar pensioenfondsen gaat zijn zij een belangrijke pijler in het houdbaar houden van ons pensioenstelsel. Sommige politici en media  zetten participatiemaatschappijen onterecht weg als instellingen die bedrijven opkopen en opknippen en/of kaalplukken. Het tegenovergestelde is dus waar." 
 
In totaal zijn 1.450 Nederlandse bedrijven in handen van participatiemaatschappijen. Daar werken in totaal ongeveer 350.000 mensen. Ook financieren participatiemaatschappijen startups. De NVP is van mening dat participatiemaatschappijen van onmisbare waarde zijn voor de Nederlandse economie. Als gevolg van de financiële crisis zijn banken steeds terughoudender geworden met het verschaffen van kapitaal aan het MKB. Participatiemaatschappijen zijn volgens de branchevereniging eigenvermogensverschaffers die naast kapitaal ook netwerk en expertise inbrengen.
 
Jorritsma: "Ik ga mij inzetten voor de verbetering van het Nederlandse investeringsklimaat zodat wij de concurrentie met de ons omliggende landen aan kunnen blijven gaan. Betrokken aandeelhouders zoals participatiemaatschappijen zijn daarin onmisbaar." 
 
Gerelateerde artikelen