NS slijt Duitse dochter en stopt laatste buitenlandse avontuur

Laatst gewijzigd: 23 april 2024 17:02
De spoorconcessies van Abellio Duitsland zijn verkocht aan BeNEX.

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd na meer dan twintig jaar Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

Abellio Duitsland, gevestigd in Berlijn, exploiteert drie spoorconcessies in acht deelstaten. Daarnaast is Abellio in Duitsland eigenaar van reinigings- en beveiligingsbedrijf PTS. Abellio had vorig jaar een omzet van ruim 400 miljoen euro.

Enkele jaren geleden besloot NS dat buitenlandse activiteiten geen onderdeel meer zijn van de kernactiviteiten. Vorig jaar werd al de Britse NS-dochter Abellio UK verkocht aan het Britse management. Sinds 2003 was NS actief in Engeland. Twee jaar geleden wilde minister Kaag van Financiën al dat Nederlandse staatsbedrijven zouden stoppen met investeringen in het buitenland.

Een verkoopprijs is niet bekendgemaakt. Abellio leverde NS in de afgelopen twintig jaar per saldo een verlies op van 260 miljoen euro. De activiteiten van het winstgevende Abellio UK zijn daarin meegenomen.

Aanvankelijk had NS actief willen blijven in Duitsland, dat dit van strategisch belang zou zijn. “Toen NS zo’n twintig jaar geleden zijn eerste schreden over de grens zette, was het uitgangspunt dat we ons wilden voorbereiden op de veranderende Europese spoormarkt”, aldus Angelique Magielse, financieel directeur bij NS.

“De laatste jaren is die noodzaak weggevallen en hebben we onze activiteiten opnieuw overwogen. Door verschillende ontwikkelingen, waaronder corona, moesten we ook constateren dat onze overgebleven buitenlandse activiteiten onvoldoende bijdragen.” (ANP)

Gerelateerde artikelen