Novartis stopt overnameplannen door gebrek aan een prooi

Laatst gewijzigd: 25 juli 2023 21:16
De oorlogskas voor M&A-deals zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

De Zwitserse medicijnfabrikant Novartis gaat de vijftien miljard dollar die bedoeld is voor overnames uitkeren aan de aandeelhouders. De farmaceut is er niet in geslaagd een geschikt bedrijf te vinden om over te nemen. De oorlogskas is afkomstig uit de verkoop van het belang in concurrent Roche in 2021.

Volgens CFO Harry Kirsch had Novartis geen “bolt-on” acquisitiedoelen gevonden die het rendement konden verbeteren. Uiteindelijk besloot het bedrijf om geen grote deals na te streven.

Kirsch zei dat het de voorkeur had Novartis om overnames te realiseren die waarde zouden toevoegen voor de aandeelhouders. Het gevolg van de overnamestop betekent dat de groei van Novartis doorgaat in een lager tempo dan eerder was voorspeld.

Het bedrijf probeert de resultaten nu op te schroeven door meer winstgevende geneesmiddelen in de markt te zetten. Als onderdeel van dat plan verzelfstandigt Novartis het dochterbedrijf Sandoz, dat zich toelegt op generieke geneesmiddelen. De belangstelling van private equity-bedrijven voor Sandoz is bekoeld sinds de rente sterk is gestegen.

Gerelateerde artikelen