Normec Group neemt Belgische OWS over

Normec Group, gespecialiseerd in certificering en inspectie, legt de hand op de Gentse engineeringgroep OWS.

Het Belgische Organic Waste Systems (OWS) is bekend om de ontwerpen van zogeheten Dranco-installaties voor afvalverwerking. Daarmee wordt organisch materiaal – bijvoorbeeld voedselresten – verwerkt tot compost en biogas, dat vervolgens weer wordt gebruikt voor groene stroom.

De CEO van overnemende partij Normec Group, Joep Bruins: “OWS staat voor een prachtig verhaal, een prachtig bedrijf, dit is een prachtige acquisitie. Een paar wetenschappers begonnen daar in Gent 25 jaar geleden met compostverwerking, nu doet het bedrijf onder andere uitgebreid laboratoriumonderzoek naar plastic afval in zee. Hoe kun je dat afbreekbaar maken? Zo’n 20 procent ervan blijft drijven, 80 procent zakt onder het zeeoppervlak weg. In dieper en dus ook kouder water. Uitdaging is het platic in alle gevallen te laten afbreken, uiteindelijk te laten verdwijnen.”

De afvalinstallaties van OWS werden afgelopen jaren internationaal verkocht. Van de Verenigde Staten tot in China. Met een stuksprijs variërend van 5 tot 20 miljoen euro. Maar omdat dergelijke projecten binnenhalen een lang en soms risicovol proces is, diversifieerde OWS zich steeds meer naar gelieerde laboratorium acitiviteiten met veel stabielere inkomsten.

En daarmee kwam het Gentse bedrijf al snel op de altijd actieve Normec-radar. Normec Group is sterk in het testen voor voedsel- en brandveiligheid en groeide in amper zes jaar tijd uit van kleine speler tot reus met een omzet van ruim 120 miljoen euro en 1100 werknemers.

Een overnameprijs voor de deal werd niet bekendgemaakt. Vorig jaar behaalde Organic Waste Systems een omzet van 17,9 mijoen euro en een nettowinst van 1,4 miljoen euro. Het nieuwe moederbedrijf Normec Group werd afgelopen zomer zelf verkocht. Eigenaar Summit Partners, een Britse investeringsmaatschappij, zou 360 miljoen euro hebben ontvangen van private equity grootmacht Astorg. Die laatste partij wil Normec Group verder laten groeien, de acquisitie van OWS is daar nu dus het meest recente voorbeeld van.

“OWS gaat met de aanpak van plastic afval in de wereldzeeën een enorme uitdaging aan, want hier is sprake van een groot mondiaal probleem”, zegt CEO Joep Bruins van Normec Group. “Kijk, bedrijven die dat aan durven, zoeken wij dus!”  

 

Gerelateerde artikelen