Nobian in de etalage

Laatst gewijzigd: 19 augustus 2024 11:15
Carlyle zoekt koper voor belang in zoutproducent.

De Amerikaanse investeerder Carlyle Group onderzoekt de verkoop van zijn belang in de Nederlandse zout- en chemicaliënproducent Nobian. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Carlyle zou volgens de bronnen gesprekken voeren met investeringsbanken ter voorbereiding op een mogelijk verkoopproces, dat naar verwachting volgend jaar van start gaat. Het belang van de investeerder in Nobian heeft een waarde van 3 miljard euro.

Nobian is eigendom van Carlyle en het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC. De twee investeerders kregen de zoutproducent in 2018 in handen toen ze de chemiedivisie van AkzoNobel kochten voor 10,1 miljard euro. Die overname is nog altijd de grootste Europese deal van Carlyle ooit. In 2021 werd Nobian afgesplitst van Akzo’s voormalige chemietak, die werd omgedoopt tot Nouryon. Carlyle, GIC en Nobian wilden geen commentaar geven op de mogelijke verkoopplannen van Carlyle.

Nobian wint sinds 1918 zout in Nederland en onderzoekt ook het gebruik van ondergrondse zoutcavernes om waterstof, aardgas en hernieuwbare energie op te slaan in de vorm van perslucht. Het bedrijf levert naast hoogzuiver zout ook chlooralkali, chloormethanen en waterstof en heeft productielocaties in Nederland, Duitsland en Denemarken.

Het bedrijf, dat zo’n 1.600 medewerkers telt, is een van de grootste industriële CO2-uitstoters in Nederland en tekende vorig jaar een overeenkomst met de Nederlandse overheid om samen te werken om de uitstoot sneller te verminderen. Onder leiding van topman Michael Koenig heeft Nobian zich nu ten doel gesteld om de directe CO2-uitstoot met 50 procent te verminderen tegen 2030 en met 100 procent tegen 2040.

Gerelateerde artikelen