NN verkoopt divisie vermogensbeer NN IP voor 1,7 miljard euro

Verzekeraar NN Group heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse bank Goldman Sachs over de verkoop van vermogensbeheerder NN Investment Partners (NN IP). Met de deal is een bedrag van 1,7 miljard euro gemoeid. Als onderdeel van de overeenkomst gaan NN en Goldman Sachs ook een langjarige overeenkomst aan waarbij er nog tien jaar lang vermogensbeheerdiensten verleend worden aan NN.

Met de deal worden twee internationale vermogensbeheerders samengebracht en kan er door NN IP in handen van Goldman onder andere geprofiteerd worden van schaalgrootte, zegt NN-topman David Knibbe. Ook voor klanten van NN Group zal dit volgens Knibbe voordelen bieden.

NN kwam vorig jaar onder druk van activistische aandeelhouder Elliott om meer waarde voor aandeelhouders te creëren en kapitaal te versterken door activa verkoop. In april gaf het bedrijf aan dat zijn vermogensbeheertak, dat een vermogen van 300 miljard euro onder beheer heeft, in de etalage stond voor een verkoop, fusie of joint venture. Voor Goldman verschaft de aankoop van NN's vermogensbeheertak verdere toegang tot de snelgroeiende sustainable investing industrie en wordt de blootstelling aan Europa vergroot.

Daarbij is er sprake van consolidatie in de sector, aangezien vergoedingen voor vermogensbeheer onder druk staan door onder meer internationale concurrentie en de concurrentie van goedkopere passieve producten als etf's.

Kapitaal naar aandeelhouders
Na afronding van de deal zal de kapitaalbuffer van NN Group flink toenemen. Het bedrijf belooft "overtollig kapitaal" op den duur aan aandeelhouders uit te keren, tenzij zich er zakelijke kansen voordoen om waarde te creëren.

NN IP heeft naast ruim 300 miljard euro aan vermogen in beheer, ook krap 60 miljard euro aan vermogen dat onder advies ligt. Bij het onderdeel werken wereldwijd zo'n negenhonderd mensen verdeeld over vijftien landen.

Satish Bapat houdt de dagelijkse leiding bij NN IP in handen. Hij treedt als gevolg van de transactie wel terug uit het bestuur van NN Group.

De transactie is nog afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen van toezichthouders en mededingingsautoriteiten. Ook de ondernemingsraad van NN IP wordt nog geraadpleegd. De verwachting is dat de deal in het eerste kwartaal van volgend jaar wordt afgerond.

Gerelateerde artikelen