NN op het verlanglijstje van Italiaanse concurrent Generali

De Italiaanse verzekeraar heeft gesprekken gevoerd met diverse overnamekandidaten.

De Italiaanse verzekeraar Assicurazioni Generali bestudeert een reeks potentiële overnamekandidaten. De Nederlandse verzekeraar NN Group wordt genoemd als een van de overnamekandidaten, zo meldt het financiële persbureau Bloomberg.

Die kent NN een marktwaarde toe van elf miljard euro, meer dan drie keer zo weinig als dat van de Italiaan. Assicurazioni Generali heeft een marktwaarde van 35 miljard euro.

Het belang van het bedrijf voor de Italiaanse staat wordt zo groot geacht, dat er in 2020 een speciale wet werd voorbereid tegen een vijandige overname. Eind vorig jaar zei de CFO van het bedrijf dat hij zich zorgen maakte over overnames van verzekeraars door private equity-bedrijven.

De Italianen zouden de mogelijke voordelen van een overname van NN reeds hebben onderzocht. Beide bedrijven zijn bekenden van elkaar. In 2022 heeft NN een bedrijfsonderdeel verkocht aan Generali: de voormalige pensioenactiviteiten van MetLife in Polen

Onbekend is of NN tot de favorieten behoort van de Italiaanse verzekeraar. Wel zouden er al gesprekken zijn gevoerd, hoewel die informeel zouden zijn geweest. Een overnamegevecht zal het niet gaan worden, want Assicurazioni Generali geeft aan alleen een vriendschappelijke deal te willen sluiten.

Ook andere namen worden genoemd als mogelijke overnamekandidaten, waaronder Aegon, maar in hoeverre die werkelijk tot de kandidaten behoort is niet duidelijk. Beide Nederlandse bedrijven wilden niet reageren tegenover persbureau ANP.

Duidelijk is dat Assicurazioni Generali niet alleen zoekt in Nederland. Bloomberg heeft het over een half dozijn verzekeraars waar de Italiaan naar kijkt. Als potentiële overnamekandidaten wordt ook het Britse Aviva Plc genoemd, de op vijf na grootste verzekeringsgroep ter wereld. In Engeland is dit de grootste verzekeraar en in Canada de op een na grootste.

Daarnaast is bekend dat de Italiaanse verzekeraar een oogje heeft op kleinere rivalen, waarbij de naam van Uniqa Insurance Group uit Oostenrijk is gevallen.

Assicurazioni Generali doet vaker overnames, vooral sinds topman Philippe Donnet in 2016 de leiding kreeg. Begin februari rondde de verzekeraar nog een deal af met de Spaanse verzekeraar Liberty Seguros, een deal van 2,3 miljard euro. Vorig jaar nam Generali een meerderheidsbelang in een Chinese verzekeraar.

Gerelateerde artikelen