NLFI: ‘De Volksbank verkopen, naar de beurs of opknippen’

Een onderhandse verkoop aan een buitenlandse partij binnen drie jaar.

De Volksbank moet worden verkocht en kan niet in staatshanden blijven. Dat adviseert NLFI, de instelling die voor de Staat de aandelen beheert van banken en verzekeraars die tijdens de kredietcrisis zijn genationaliseerd. De NOS bericht hierover.

De Volksbank, de voormalige bankdivisie van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal zou over een jaar of vijf naar de beurs gebracht kunnen worden, aldus NLFI. Een snellere optie is om de bank op korte termijn te verkopen aan een investeerder. De derde mogelijkheid is om De Volksbank op te knippen en de delen apart te verkopen aan andere banken. De Volksbank is het moederbedrijf van SNS, ASN, RegioBank en BLG Wonen.

De NOS meldt dat een onderhandse verkoop aan een investeerder of een overname door een andere bank als een haalbare optie wordt gezien volgens de analyse van NLFI. Met name een buitenlandse partij die de Nederlandse markt wil betreden zou een goede optie zijn. Dit zou zelfs al binnen één tot drie jaar geregeld kunnen zijn.

Niet realistische opties
In de analyse heeft de NLFI ook andere mogelijkheden verkend en als niet realistisch bestempeld, aldus de NOS. Zo is het geen optie om de bank voorgoed in staatshanden te houden. Enkele partijen in de Tweede Kamer hebben daarvoor gepleit. Hoewel De Volksbank zich als maatschappelijke bank presenteert, onderscheiden de producten die de bank aanbiedt zich niet van andere banken, is de conclusie.

Ook het idee om van De Volksbank een coöperatie te maken, zoals Rabobank, is in de ogen van NLFI niet haalbaar. De klanten van De Volksbank zouden hier niet genoeg geld voor hebben. En zelfs als dit wel zo was, dan ziet NLFI dit als veel te risicovol. Datzelfde geldt voor een plan om De Volksbank onder te brengen bij een stichting, zoals bij Triodos Bank het geval is. Zo’n stap zou kunnen neigen naar verboden staatssteun.

Merken los van elkaar verkopen
Een optie om de merken van De Volksbank los van elkaar te verkopen ziet NLFI ook als een goede mogelijkheid. “Dit kan bijdragen aan het beter in stand houden van de identiteit van specifieke onderdelen van de bank”, zo staat in het rapport. Probleem is wel dat SNS, ASN, RegioBank en BLG Wonen op dezelfde computersystemen van De Volksbank draaien. Dat maakt het ontvlechten een stuk lastiger.

Een beursgang voor De Volksbank is ook mogelijk, al duurt dit nog wel vijf tot zeven jaar, zo verwijst de NOS naar de NLFI-analyse. Dat komt doordat de bank met vooral betaal- en spaarrekeningen plus hypotheken vooralsnog te weinig verdient, vergeleken met andere banken. Daarbij moet De Volksbank nog veel investeren in betere computersystemen en witwascontroles.

Mening De Volksbank zelf
In het rapport schrijft NLFI dat ook De Volksbank erkent dat een coöperatie en een stichting geen reële mogelijkheden zijn, net als het in handen blijven van de Staat. Een onderhandse verkoop aan een investeerder of een beursgang ziet de bank wel zitten. Dat geldt niet voor de optie om in delen verkocht te worden.

Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, BBB en NSC moet uiteindelijk de knoop doorhakken over de toekomst van De Volksbank. Over de bank staat niets in het hoofdlijnenakkoord van de komende coalitie.

Gerelateerde artikelen