Nippon Steel smeedt met US Steel een megabedrijf

Overname van 15 miljard dollar leidt tot grootste staalbedrijf ter wereld na Baowu Steel.

Het Japanse Nippon Steel neemt de Amerikaanse concurrent US Steel over voor bijna 15 miljard dollar. Dat heeft het staalconcern gisteren bekendgemaakt.

Met de deal ontstaat een van de grootste staalbedrijven ter wereld: gezamenlijk maken de bedrijven zo’n 86 miljoen ton staal per jaar. Daarmee moet het slechts het Chinese Baowu Steel voor zich dulden, volgens The Wall Street Journal.

Van US Steel was al langer bekend dat het openstond voor een overnamebod, of een verkoop van losse bedrijfsonderdelen. In augustus wees het een bod van Cleveland Cliffs af; dat bedroeg ongeveer de helft van wat Nippon nu betaalt.

US Steel (circa 22.000 werknemers) behoudt het hoofdkantoor in de stad Pittsburgh en zal ook onder dezelfde naam actief blijven. Nippon Steel (circa 100.000 werknemers) is een van de belangrijkste producenten van Japan. Het bedrijf heeft het de laatste tijd moeilijk in eigen land, waar de vraag stokt, en heeft gezegd daarom te willen uitbreiden richting de VS, India en Zuidoost-Azië. In deze landen doet de staalmarkt het overwegend beter.

Het overnamebod van Nippon Steel op US Steel is positief voor ArcelorMittal. Dit schrijft de Deutsche Bank in een rapport.

Analist Bastian Synagowitz wijst erop dat er werd verwacht dat ook ArcelorMittal een bod zou uitbrengen op US Steel. En dat zat de markt niet lekker, ook omdat het bod mogelijk hoog zou uitvallen. Nu dit van tafel lijkt, zal ook de druk op de koers van ArcelorMittal wegebben, denkt de analist.

Gerelateerde artikelen