Nieuwe joint venture optimaliseert logistieke keten in de sierteelt

Royal FloraHolland bundelt de krachten met leidende vervoerders in de sector De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans.

De nieuwe joint vventure krijgt de naam Floriway. Met deze samenwerking wordt gebouwd aan de meest optimale logistieke keten voor de sierteelt. Zo wordt logistiek voor alle transacties, voor zowel klok als directe handel, ingericht zoals de kweker of koper het wenst. Tegelijkertijd wordt op het gebied van sierteelttransport een duurzame efficiencyslag gemaakt voor de sector. 

Royal FloraHolland krijgt een meerderheidsbelang in de joint venture. Alle activiteiten van de betrokken vervoersbedrijven zijn in de samenwerking opgenomen, inclusief de activiteiten die niet via Royal FloraHolland of Floriday lopen. Het nieuwe bedrijf gaat in eerste instantie zelfstandig opereren. De transportbedrijven in de joint venture blijven voorlopig opereren onder eigen naam, voor eigen klanten en met eigen medewerkers. Voor kwekers en kopers verandert daarmee voorlopig niets. Vanaf 2021 vindt er geleidelijke integratie plaats tussen de betrokken partijen. Alle betrokken partners zijn vertegenwoordigd in het management van de joint venture, onder leiding van Toon Vos als algemeen directeur en Frank van Antwerpen als ad interim financieel directeur.

Door logistieke dienstverlening aan te bieden via het digitale handelsplatform voor de sierteelt Floriday kunnen kwekers en kopers worden bediend op het tijdstip of de locatie die zij wensen. Het transport tussen kwekers, marktplaats en kopers wordt zo afgestemd op de bestellingen over het platform. Met slimme logistiek tussen kweker en koper en het gebruik van de modernste technieken zijn minder transportbewegingen nodig. Dit zorgt voor verduurzaming van de keten. Zo wordt met deze joint venture invulling gegeven aan zowel de duurzaamheidsdoelstellingen van de gehele sector als aan het nog efficiënter laten functioneren van de sierteeltketen.

Steven van Schilfgaarde, CEO Royal FloraHolland: “Het starten van deze joint venture sluit direct aan op de strategie van Royal FloraHolland. Met de bundeling van krachten van de vervoersbedrijven en de koppeling aan Floriday, wordt het mogelijk de logistieke keten te digitaliseren en te verduurzamen. Het ophalen van de tuin en aanvoer naar de distributiecentra van Royal FloraHolland of direct naar de koper kunnen we dankzij de samenwerking efficiënter inrichten. We zorgen voor slimme, gebundelde logistiek die naadloos aansluit op de bedrijfsprocessen van onze klanten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hiermee een succesvolle eerste stap zetten in het digitaliseren van de logistieke keten. Uiteindelijk plukt iedereen daar de vruchten van.”

Ook andere vervoerders in de sierteeltsector worden uitgenodigd om met Royal FloraHolland in gesprek te gaan over toekomstige samenwerking. Met diverse partijen vinden al gesprekken plaats. De sierteelt digitaliseert en kwekers en kopers handelen steeds meer direct met elkaar. Floriday ondersteunt zowel directe handel als de veilingklok en bedient een groot internationaal netwerk met een breed assortiment ondersteunende diensten. Met het programma 100% Digitaal werkt eind dit jaar de hele sierteeltsector met Floriday, waarop ook Blueroots is aangesloten. De nieuwe samenwerking maakt het mogelijk dat de logistiek voor zowel klok- als directe stromen samengevoegd uitgevoerd gaat worden.

 

Gerelateerde artikelen