Nieuwe investeerders pikken start-ups op die VC-bedrijven noodgedwongen dumpen

VC-bedrijven moeten steeds vaker verkopen door gebrek aan cash.

Nieuwe investeerders hebben een nieuwe markt aangeboord. Ze kopen startups die de venture capitalists noodgedwongen moeten afstoten. Vaak nemen ze deze jonge bedrijven over met een flinke korting.

Dat meldt de Financial Times. De particuliere investeerders, vaak voormalige professionals die bij grote investeerders en vermogensbeheerders werkten, profiteren van de tegenwind van VC-bedrijven. Veel VC-bedrijven staken tot vorig jaar hun geld in startups met groeipotentieel, ook als die nog een lange weg te gaan hadden naar winstgevendheid.

Maar de sterke rentestijgingen hebben daar verandering in gebracht. De waardering voor de vele jonge bedrijfjes is gekelderd en de kosten van financiering zijn sterk gestegen. Tal van VC-bedrijven zagen zich gedwongen om zich terug te trekken uit een reeks startups, zo schrijft de Financial Times.

Volgens marktonderzoeker PitchBook hebben de durfkapitalisten hun activiteiten dit jaar teruggeschroefd. Hun investeringen bedroegen in het derde kwartaal wereldwijd 73 miljard dollar, tegenover 106 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Nieuwe investeerders halen nu tientallen miljoenen dollars op aan financiering om de startups over te nemen en zo nodig om te bouwen. De Financial Times spreekt over een nieuwe ontwikkeling die laat zien in welke problemen de gevestigde investeerders zich bevinden. Die hebben steeds minder financiële ruimte voor risicovolle investeringen.

De nieuwe particuliere investeerders zien in het oppikken van gedumpte startups een nieuwe markt. Ze willen startups overnemen voor gemiddeld tien tot dertig miljoen dollar.

De Financial Times voorspelt dat de vraag naar dergelijke buy-outs zal stijgen naarmate meer venture capitalists en bedrijven met een potentiële cashcrisis worden geconfronteerd.

Related articles