Nieuwe Europese richtlijnen helpen CFO en treasurer met uitgifte bedrijfsobligaties

Nieuwe richtlijnen moeten de ontwikkeling van de Europese markt voor bedrijfsobligaties versnellen. Dat is de doelstelling van de International Capital Market Association (ICMA) die recent de Pan-European Corporate Private Placement Market Guide heeft gepubliceerd. De gids moet Europa helpen in de inhaalslag op de Verenigde Staten door de toegang tot de kapitaalmarketen te vergemakkelijken voor de CFO en treasurer van middelgrote bedrijven.
In de VS halen bedrijven jaarlijks circa 60 miljard US dollar per jaar op. Bedrijven in Duitsland en Frankrijk hebben in 2013 17 miljard US dollar opgehaald. Volgens de ICMA en andere aangesloten partijen kunnen Europese bedrijven makkelijker obligaties uitgeven als de procedures voor uitgifte in de verschillende Europese landen meer op elkaar worden afgestemd.
 
Kosten plaatsing obligaties omlaag 
De ICMA wil de transactiekosten van bedrijfsobligaties omlaag brengen door het gebruik van gestandaardiseerde documentatie en wil meer beleggers aantrekken om te investeren in bedrijfsobligaties. De schrijvers van de richtlijnen willen circa 200.000 mid-market bedrijven helpen hun afhankelijkheid van bankfinanciering te verkleinen door de toegang tot de kapitaalmarkten te vergemakkelijken. 
Het plan wordt gesteund door de Europese Commissie (EC) en Meerdere centrale banken. De EC stimuleert de ontwikkeling van een pan-Europese markt voor private placements als een eerste stap naar één kapitaalmarkt voor heel Europa. 
“Voor potentiële middelgrote uitgevers van obligaties die niet eerder een private placement hebben gedaan bieden de richtlijnen meer duidelijkheid en vertrouwen", zegt Colin Tyler, de directeur van de Association of Corporate Treasurers (ACT) in een verklaring. De ACT was een van de partijen betrokken bij de ontwikkeling van de richtlijnen, samen met de Franse ACT en de The Investment Association.
Gerelateerde artikelen